söndag, januari 14, 2007

Bleka skott

Tömde den fulla komposthinken i varmkompostbehållaren tidigare idag. Tror att det är första året som nerbrytningen håller högt tempo under vintern. Visserligen har jag klätt på komposten sin tjocka vinterrock. Det brukar ändå bli kallt och gå trögt, till och med ett lätt fruset innehåll brukar jag hitta. Inte nu. Det bådar gott inför sommarsäsongen!

På väg mot komposten passade jag på att kika på alpklematisen. Något var fel. Fick stå och glo ett tag innan jag såg det: den är översållad av blekgula små skott. Ungefär 1 cm långa bleka små blad i vardande. De liknar mest potatisgroddar som legat mörkt. Illa, illa. Hur ska detta gå?

Men heter man Clematis Alpina ska man väl vara hårdare än Fantomen och klara såväl varmt som kallt. Eller?

Bilden från i somras visar klematisen i fullt flor.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, vintern i år är märklig. Jag håller tummarna att din klematis kommer på andra tankar och slutar att växa.

Lilla B sa...

calle: Välkommen hit! Ja, jag tycker gott att den kan lugna ner sig lite.

Lena sa...

Clematis Alpina - låter tåligt och hårdhudad, eller vad man nu kan säga om en växt.

Lilla B sa...

panter: Robust, kanske? Hoppas att den är rejält tålig. Om det går överstyr och skotten fryser sönder så tar jag fram sekatören. Så länge det finns liv i rötterna ska det nog ordna sig. Fast inte vill jag klippa ner den. En stor och ståtlig klematis är det.

Anonym sa...

Clematisen kommer helt klart att klara vintern om det så blir 30 grader kallt. Men vi hoppas att det inte blir så grymt. Som du sa så får du starta om den från marken om det går fel.

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: Skönt att höra! Men -30 har vi haft... Usch, usch. Inte i år utan tidigare innan vädret blev snurrigt och oförutsägbart.

Linda sa...

Jag köpte ju just en sådan och några andra på inrådan av dig och mina har slagit ut ordentligt, fina, fina ljusgröna blad, på flera ställen.
Helknäppt.
Nu får det bli vår ordentligt, eftersom vintern inte behagade komma i tid.

Anonym sa...

Det är synd om växterna i vinter, jag har knopp på många också och är lite fundersam på om de klarar kylan. Det var en praktfull clematis du visar på bild, hoppas min tar fart i år. Vår kompost jobbar också för fullt och det är gott om maskar i den, något som är bra med mild vinter...

Lilla B sa...

lindalotta: Undrar om det inte var klematisen Summer snow, tror den heter så,med vita blomställningar som jag rekommenderade. Den verkar lite lugnare än den här med blå klockor som jag visar på bilden. Totalknäppt att börja växa till i januari. I och med stormen kom ett rejält snötäcke. Får se hur detta ska gå.

Lilla B sa...

lotta: Vädret har satt de där stackars växterna ur fas. Visst undrar man hur det kommer att se ut fram på vårkanten.
Många i min bekantskapskrets är med trädgård men utan kompost. Förstår dem inte!

Linda sa...

Visst var det summersnow, men du visade din alpclematis i somras väl? Jag föll i alla fall för den också :)

Anonym sa...

Ägnade mig åt livräddning igår. Jag berättade väl förra veckan att en av mina blå alpklematis hade tagits från väggen med spalje och allt av snöstormen. Den är som sagt seg och hade inte brutits av.
Vad upptäckte jag när jag kröp nära och förankrade i väggen på nytt? Jo, den är full av knopp.
Så din är i gott sällskap.
GJ

Lilla B sa...

GJ: Men så ska det inte vara! Clematis ska sova gott under januari!!

Lilla B sa...

lindalotta: Jodå - du har alldeles rätt. Jag visade även den blåblommande alpklematisen. Kommer du ihåg det?! Jag är imponerad.