måndag, oktober 08, 2007

Höstlök


Sommarens skörd av vitlök blev alldeles förträfflig. Den hänger hopflätad och torkad i köket.

En hel del har redan gått åt. Ganska mycket, förresten. Alldeles färsk, nyskördad vitlök smakar mycket gott! Och på Favoritrecept skrev Karin denna ljuvlighet som absolut måste provas.


Jag tänker ta undan fyra eller kanske fem vitlökar och ha som sättlök. Sorten heter Thermidrome. Den lämpar sig fint för hårt klimat.


Det kliar i fingrarna att gå ut i landet och trycka ner klyftorna. Men, men. Ute är det lite för varmt än. Hemligheten med en god vitlöksskörd är dels att välja en bra sort, dels att vänta in rätt sättid. Löken ska bara precis hinna rota sig innan tjälen kommer. När vårsolen börjar värma drar tillväxten snabbt igång. Och om man är fasligt sugen på vitlök går det bra att klippa av lite blast och strössla ner i salladen.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Vackra - och jättegoda!!
Vi har nästan ätit upp våra, så jag har fått köpa nytt utsäde.
Även jag väntar med att plantera Thermidrom plus en sort till som jag inte kommer ihåg namnet på (franskt utsäde). Däremot har jag i helgen planterat Leningradskij och Viktorina. Svenskodlat utsäde, som man kan plantera tidigare enligt litteraturen. Vi får se om det stämmer.
Även vi har ett busenkelt favoritrecept. Hela vitlökar delas på tvärsen, droppa på lite olivolja och lägg på grillen (eller grilla i ugn). Ätes sedan med en liten sked, som tillbehör till vad som helst.
GJ

l*eva sa...

Nu vattnas det i munnen!
Bilden är VACKER, för oss vitlöksälskare!

Åhhhh....

Lilla B sa...

GJ: Spännande att provodla olika sorter. Du får rapportera till sommaren! Det där grillreceptet är också värt att prova - men jag vet inte hur jag ska kunna dölja att det är vitlöken som är ursprunget.....
Alla tror sig inte tycka om vitlök, nämligen. Och ändå är åtgången stor. :)Liksom kreativiteten hos kocken.

Lilla B sa...

l'eva: Ja, jag tycker själv att den är läcker. ( Om man nu får uttrycka sig så självgott).

Du kan väl lönnodla lite vitlök på bostadsområdets marker? Bara att klämma ner klyftor på hösten.

Anonym sa...

Ett år sattre jag vitlök i en kruka inne.. blasten som kom upp var såå god..=))/åsa

Lilla B sa...

åsa: Jag brukar också slänga ner lite klyftor i blomkrukor och klippa blasten på ostmacka. Gott som bara den!

Karin W. sa...

Tack för länken, Lilla B!

Jag blir så avundsjuk ... jag har 8 mil till närmaste växtvaruhus och vitlöken skulle visst ha stoppats i jorden redan i september månad på mina breddgrader. Då var jag inte hemma. Nu är det för sent.

Lilla B sa...

karin: Men det har ju varit så milt - det går nog ändå. Jag har satt i november ett år när jag hade gömt (!). Och här är ändå växtzon 5.
Mina dättlökar köpte jag via Törnviks frö. Ta kontakt med dem så skickar de dig på en gång och sen kan du ju täcka över med en fiberduk. Du ska se att det inte är för sent, ändå!

Dubbelörn sa...

Vilka vitlökar!!! Du är helt otrolig på att få fram fantastiska skördar... oavsett det gäller basilika el vitlök!! *ler*

Allt har jag skrivit upp o ska införskaffas idag. Hoppas de har denna sort på Solberga i Strängnäs...

Kramar

Lilla B sa...

dubbelörnen: klart att man har schyssta lökar....
Lycka till med vitlöksodlingen. Det är lättare än lätt att odla dem dessutom.

FO - 2 sa...

Er litt bekymret for hvitløken jeg satte her....
Noen av dem er begynt å spire.... Hm. Får sette enda noen flere snart da.. ;)
Karins hvitløksbaguetter virker veldig gode! :)
Takk for tipset.

Lilla B sa...

ida: Det är just det som kan bli problematiskt. De kan spira lite för tidigt. Det har hänt att mina kommit upp några centimeter men klarat sig ändå.