torsdag, januari 18, 2007

Vitlökens återkomst

Nog har man väl stått i köket och skalat en vitlöksklyfta. Men neeeej! Så mjuk den blivit och visst spirar det en liten grön topp också. Prova nästa. Lika illa.

Visst är det lätt att ilska sig, åtminstone lite grann, och sen kasta vitlöken som gott och väl passerat bäst före.

Dagens tips ur bergslagsskogarna är att trycka ner vitlöksklyftorna i en blomkruka. Snart kommer de att skjuta upp gröna blad. Makalöst goda att klippa lite av och strössla över ostsmörgåsen. Finklippa lite och blanda ner i salladen är inte heller så dumt.
Åh, så gott.

Vitlökens späda blad är underbart goda. Prova själv!

6 kommentarer:

Lotta sa...

Jag läste att man kunde förgro vitlök nu och sedan plantera ut till våren. Jag planterade vitlöksklyftor i en kruka med jord och satte ned i källaren. Nu har de kommit upp små gröna stjälkar men undra om det är "riktig" vitlök eller bara lite tunn blast?

Lilla B sa...

lotta: Det börjar med alltid med tunn blast. Gröna blad som växer sig kraftigare och kraftigare. Satte mina i höstas ute på friland. Jag tror att det dessvärre varit alldeles för blött och att de ruttnat. Att förgro nu går säkert fint om man bor lite söderöver. De vitlökar man har inne för länge blir bara ranglig blast - de behöver frilandsklimatet.
Ska nog försöka mig på förgroning lite senare i vår. Här är det växtzon 5 - inget att jubla över, precis!
Hoppas att det lyckas fint med dina vitlökar. Det är alltid spännande att försöka sig på nya sätt att odla - ibland går det bra!

Annika sa...

Tack för tipset, Lilla B. Straight from Bergslagen till DC! SKA provas!

Mildamakter sa...

Detta ska jag testa - apselut! ;o)

Lilla B sa...

annika: Ja, gör det Du kommer inte att bli besviken.

Lilla B sa...

mildamakter: APSELUT är ordet:)