fredag, mars 29, 2013

När Snålmor odlar...eller odling med enkla medel

Bhut Jolokia, Aji Crystal och Hot Lemon strävar på där i fönstret. De tre har sällskap av ett tjog andra sorters chili. Alla fönsterbänkar i huset är förresten fullständigt belamrade med sålådor och krukor. Den estetiskt lagde skulle rysa vid anblicken.

För den som inte läst här tidigare kan jag berätta att jag idkar lågbudgetodling av ren och skär princip. Inget extraljus, inget värmetillskott, inga tjusiga krukor. Krukorna är tillverkade av tidningspapper och fungerar förträffligt. Griniga plantor som inte gillar detta och som vägrar växa blir kompostföda.
Här är det hårda bandage som gäller...

Någon tittar kanske extra noga på bilden och har synpunkter på att plantorna nog är i skrangligaste laget. Ingen fara, säger jag då. De blir frodiga så det räcker efter ett tag.

Inne grönskar det men ute ligger snön fortfarande skrämmande djup. Påskharen kommer kanske glidande på skidor...


12 kommentarer:

Susie på Stjärnarve... sa...

Oj, vad stora dina chiliplantor är! Jag har precis skolat om mina för första gången idag + att jag fick hem 11 pluggplantor av lite mer udda perenner som jag också planterat. Så alla fönsterbräder är fulla nu.....
GLAD PÅSK
Susie

Lilla B sa...

Glad Påsk Susie och lycka till med odlingarna. Udda perenner låter spännande.

Jo sa...

...och jag har fortfarande inte fått preggorumpan ur vagnen och sått. Jag har dock förberett genom att belamra hela köket (inklusive köksbord och -bänkar) med sågrejer. Det måste väl ändå räknas som ett steg i rätt riktning?

Glad påsk!

Lilla B sa...

Det är det absolut! När blir det tillökning?

Anonym sa...

Jag gillar dina krukor och jag är inte estetiskt lagd!
Även om snön inte ligger djup här i Skaraborg så vägrar den ju att försvinna trots massor av solsken! Det är alldeles för kallt och jag längtar efter mildväder!

Lilla B sa...

Fru Hansson! Jag gillar både att du uppskattar mina fulkrukor och att du inte är så estetiskt lagd att du spyr vid åsynen av dem! Vi får dra på oss fleecetröjorna och vara våra egna solsken denna onödigt långa vinter. :)

Anonym sa...

Jag tycker att chilisarna ser kraftiga och fina ut. Mina är små och pluttiga än och de som petades ner för en dryg vecka sedan har bara precis kommit upp. Jag var lite seg med omgång två.

Lilla B sa...

3rum: Efter denna gräsliga vinter får vi kanske, och förhoppningsvis, en lång varm sommar. Då hinner alldeles säkert även sensådda fröer bära frukt.

Anonym sa...

Hej B! Vilken sorts tidning har du gjort krukor av? Mina plantor är bara hälften så stora, det måste vara fel avisa.
Sibayna

Lilla B sa...

Nerikes Allehanda. Den påstås av flera vara en skittidning, kanske därför det växer duktigt i den... Ta och gödselvattna med svag lösning så ska du se att plantorna tar fart!

Anonym sa...

Hej Lilla B! Hur har din chili- sommar varit? Hos mig har en del hamnat i frysen men det mesta hos vänner. Det har varit uppskattat. Sibayna

Anonym sa...

Hej Sibayna! Chilisommaren gav rekordartade skördar. Jätteroligt och många nya sorter visade sig vara riktigt bra.
Kul att det blev skördar så att du tom kunnat ge bort!/ Lilla B