lördag, juni 25, 2011

Misslyckat. Så jäkla misslyckat.

Förra året köpte jag en salladsblandning kallad Baby Leaf.
Ja, jag odlade flera olika sorters sallad men sådde den här som en salladsblandning jag kunde skörda extra tidigt.
Den var finfin med flera olika sorters salladsfrön som växte till sig snabbt, smakade finemang och dessutom såg de trevliga ut, salladsbladen
Tänkte mig att det skulle vara ett givet kort i landet även det här året.

Så snopet!

Salladsblandningen Baby Leaf 2011 visade sig bestå till största delen av Mizuna - en japansk brassica-sort. Den behagar växa galet fort och trycka ner de andra salladsbladen.
Vi är inga rucolafantaster och mizunan är just en senapssort. Dessutom är det en korsblommig växt. Såna gillas högt av jordloppor som tuggar och tuggar små, små hål i bladen. Jordloppor har vi alltför gott om.

Nu sitter jag här med en rucolaliknande sallad med utstansade hål i bladen.

Känns det som YIPPIE??!

Nä.

12 kommentarer:

Kokospelle sa...

Jag har exakt samma fröblandnig i en halva av mina pallkragar. Perforerade rucolablad. Hur blir man av med jordloppor? Med dynamit eller? Vem behöver mördarsniglar när jordloppor kan göra jobbet? HATA!

Ulrikaulrika sa...

Ja det är supertrist! Hatar jordloppor, de förstör massor med kålblad hos mig :-(

Malin sa...

Tråkigt när när man tror sig få samma sort igen o det sen är nått helt annat i påsen...Jag har faktiskt ingen sallad alls i år just eftersom det är så många som hinner kalasa på bladet redan i landet...
(Skönt att det finns någon mer som inte är så noga med Ruccola-det som "alla" andra bara älskar).

Malin

Lilla B sa...

kokospelle: Man blir inte av med dem. Så enkelt är det. Jag har försökt med allt som påbjuds men inget fungerar. Nu är jag inne på det sista nämligen att försöka svälta ut dem genom att inte odla några korsblommiga växter. Och så matar jag dem med Baby Leafblandningen....inte bra.

Ulrikaulrika: De är bedrövliga. Snabba också - man hinner ju inte nita till dem heller. Ibland tänker jag elakt att man skulle ha ett stort klisterpapper och lägga lagom över jorden. Sen sprätta till med handen och fem miljoner jordloppor skulle vettskrämda hoppa till och fastna i klisterarket.
Det är inte en idyll att vara trädgårdsägare, precis...

Malin: Liiite rucola eller finhackad krasse som pepprig krydda är ok, tycker jag men i övrigt tycker jag att ruccola är en överskattad grönsak. Liksom koriander. Den är som en eländigt parfymerad persilja. Odlade koriander ett år. Men aldrig mer!

Malin sa...

Som alltid är det "nyhetens behag" som råder o där har Ruccolan varit ett inslag...liksom koriander o nu Mynta - Vilket jag inte gillar i mat...Däremot som te eller i efterrätter...ja ja Det finns fler grejer som funnits men som plötsligt är "nyupptäckta"

Malin

Lilla B sa...

malin: Det går mode i allt! Trädgårdsmode har nog funnit i trädgårdar länge. Tänk när alla trädgårdar skulle ha berberis, detta buskelände från helvetet. Går knappt att få bort.

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Nej vad trist med din salladsodling... borde du få reklamera, det var dåligt tänkt av dem som bestämde vad som skulle ingå i blandningen. Gillar följetongen om fästingarna :-)

Lilla B sa...

karin: Har tänkt tanken att skriva till fröföretaget eftersom blandningen var så uselt komponerad emn inte kommit mig för. Skulle kanske ta en bild på eländet och dra iväg till dem.
Fästingarna återkommer snart - det verkar bli en långkörare, det.

Mor Grön sa...

Japp...testade den i våras med samma usla resultat.

Jag hade faktiskt läst i en trädgårdsbok att man inte ska köpa salladsblandningar med ruccola eller liknande inblandat för de har inte samma växtsätt och behov som sallad. Men jag gick på det ändå *sucka*.

Sådde sedan en annan blandning med bara grön och röd plocksallat istället.

Lilla B sa...

tove: Skrämmande uselt av ett välkänt fröföretag att blanda ihop fröer som inte är lyckade att blanda. Jag börjar reta upp mig såpass att jag fotat eländet och tänker skicka till företaget och klaga. Till nästa år vill vi se andra bullar!!

Mian sa...

Jag har också samma erfarenhet...
Trist...

Lilla B sa...

mian: Väldigt trist. Det känns som om jag odlar sallad för jordlopporna. Så hemskans djurvänlig är jag inte, minsann.