måndag, september 13, 2010

Tomater, tomater


Årets favorit blev Apelsintomaten. En stor orange tomat med mycket god smak, köttigt innehåll och vacker färg.
Gulaktiga tomater brukar vara så blaskiga i smaken tycker jag. Så icke Apelsintomaten.

Här syns den tillsammans med den stora röda Eva, lille söte Sungold, Anna som mogen smakar björnklister och hybridtomaten Olivade som är lite tråkigt neutral.

Knepigt med färger. Verklighetens Apelsintomat är klart orange. Här ser den mest gul ut.
Ja ja. God är den i allafall.

9 kommentarer:

billan sa...

Mums vad det ser gott ut!Mina favoriter i år blir en liten plommontomat som jag just nu inte kommer på vad den heter och den fula med goda Brandywine. Men jag kommer nog bli tvungen göra nått gott av gröna tomater, fortfarande en hel del omogna.....
Brukar du ta rätt på egna tomatfröer eller köper du nya?

Maria Berg sa...

MUMS - tänk vad många sorter och storlekar det finns. Själv odlade jag bara körsbärtomter i år men provad chokladtomaten men det blev inget av med det.

Länkar ditt inlägg till min post idag då det handlar om skörd.

MB

Lilla B sa...

Billan: Jag har också gröna tomater kvar. Gjorde Stekta gröna tomater inspirerad av filmen. Det smakade inte gott alls. Panerade dem och gjorde om manövern utan bättre resultat. Syltade gröna kan man göra som pickles. Det smakar fint men är för mycket jobb, tycker jag. Har gett bort små gröna till folk som gllar att pyssla med sånt. Jag har ingen pysselgen.
Jag tar rätt på en del frön. Apelsintomaten är en sån och några till som jag fått av en odlingsvän.
Vill du ha apelsinfrön så bara hojta till.

Maria B: Jag sådde chokladtomater i år men sådden misslyckades. De är jättegoda - en riktig favorit.

Trevligt att du länkar!

l*eva sa...

Bilden är Lysande Nyttig!

Själv tröttnade jag på att en del aldrig blev mogna...skar ner plantorna! Men vi har fått mycket röda...trots en omtumlande flytt, för plantorna!

Lilla B sa...

l*eva: Så bra att ni fick hygglig skörd! Visst är det en njutning att kunna känna riktig tomatsmak.

Bea sa...

Hej!
Vackert och nyttigt!
Ha en bra dag! /Bea

FO - 2 sa...

Nam nam!
Her var det et variert og godt utvalg, ja. Jeg har sådd ulike sorter tomater dette året også. Min svoger sådde sjokoladetomater i år. Flotte og se på og gode i smaken! Det må jeg også prøve - neste år... ;)
I går plukket jeg inn mye chili. Har du forsøkt å lage chiliolje med tørkede chili? I så fall, hvordan gikk det?
Jeg sådde Engletrompet i vår. Nå er den ca. 180 cm høy, men den har ingen blomster... Får håpe at stiklingene vil blomstre neste år da...

Ha en fin onsdag! :)

Eva sa...

De gröna plockar vi alltid in (när de inte kan vara ute eller i växthuset längre, helst hela kvistar men även enstaka, och låter mogna i lämpligt fönster. Kanske ser lite rörigt ut, men röda tomater blir det! Eller gula för den delen. Lilla Ildi är en gul favorit... Mmmm

Lilla B sa...

Bea: Visst är det vackert och nyttigt och gott. Sannerligen inte alltid sånt sammanfaller :)

Ida: Nej, jag har inte gjort en smaksatt olja med chili. Men jag har smakat på sådan och den var mycket god. Det var en blandning av chili och vitlök. Gott! Det kan inte vara svårt - jag antar att man bara blandar ihop och låter det stå ett tag så att smakerna framträder.

Eva: Jag försöker också eftermogna tomater - ibland med varierat resultat. Om man tar alltför kartiga tomater blir det inget vidare, tycker jag. Stekta gröna tomater smakar illa enligt mig. Syltade gröna tomater är joxigt att göra. Men gott som pickles.