söndag, september 17, 2006

Fönsterremsor och vadd

Vårt hus är gammalt. Gamla spröjsade fönster med ojämnt glas. Inte moderna kopplade fönster utan lösa innerbågar som man tar ut på våren. Då hörs fågelsången som om man hade småfåglarna inne i huset!

När hösten kommer är det dags att sätta tillbaka dem. Då blir man innesluten i sitt hus.
Det blir ett stort mellanrum mellan det yttre och det inre fönstret. Längst ner lägger jag fönstervadd. På vadden lägger jag några eterneller. Inte i alla fönster - de är för många. Sen skruvas fönsterbågen fast. Och för att få det tätt och slippa kondens så kommer fönsterremsorna på plats. Det är tunna pappersremsor med klister på ena sidan. Man blöter ner dem och klistrar fast runt varje fönsterbåge.

Det förvånar mig att man fortfarande kan köpa fönstervadd och rullar med remsor på Ica.
Vi kan inte vara många som har det så gammalmodigt!

37 kommentarer:

Lena sa...

Så har vi det också. Jag är alltid lite fundersam varje höst, kommer det att finnas vadd och remsor i år. Vi har inte satt in några innanfönster än, men det blir nog nästa helgs jobb. Fönsterputsning... hm lika "kul" som dammsugning.

Lilla B sa...

Panter: men man behöver ju inte göra det så ofta med innanfönster. Bekvämt att säga: "jag kan inte putsa fönstrena för mina är fastklistrade fram till våren"
Fönsterputsning är ett överreklamerat folknöje...

Anonym sa...

Tror att jag också ska tejpa igen mina fönster för att få anledning att slippa putsa. Låter fint att ha eterneller i fönstren.

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: ja - det är fint med de torra blommorna på vadden.
Lycka till med tejpningen! Då är vi åtminstone tre i klubben för skitigare fönster!

Anonym sa...

Jag hör gärna till den klubben. Jag putsar inte fönster förrän jag verkligen måste... :)
Jag menar, lite dimma är väl mysigt?

Vi på Kantarellen sa...

OMG!

Inom ett år så...... då är jag där!

Lilla B sa...

ellis: på vintern är det så mörkt så egentligen syns ingenting. Men när våren kommer då får Våga Vägra Fönsterputs ge lite vika ett slag..

Lilla B sa...

mamselamsen: jag blir nyfiknare och nyfiknare på dina planer!!

Lilla B sa...

madame france: inte trodde jag att hela bloggosfären lever med gamla innanfönster!! Jag har köpt på mig så jag klarar det här året och nästa. Bävar också inför evenuellt upphörande av fönsterremsor.
Vi skrapade och målade om fönstrena för ett par år sen. Tättvuxet och alldeles kvistrentvirke i dem. Snickarna visste vad de gjorde och måste varit bra stolta över så fina fönster!
K-värdet ligger ungefär som för treglasfönster - inte behöver man byta för värmehushållningens skull.

l*eva sa...

För mig är innanfönster, vadd och remsor NOSTALGI.

Men visst gäller det, att märka bågarna? Minns att det var ett pyssel att få rätt båge till rätt fönster, så här års!

Sen har jag lärt mig, att man (om man har innanfönstren i ett uthus på sommaren) att man redan i mitt av augusti...ska ta in dem, för att torka.

Ingen hejd på sentimentaliteten idag! *L*

Elisabet. sa...

Men får jag fråga en sak?
Varför köper ni inte på er ett litet lager eller ett större, så ni har framöver?
På riktigt, alltså .. hälsar den fönsternojiga madadmen i Skåne.

Lilla B sa...

eva: och så måste man klistra fast innanfönstrena innan det bir för kallt ute. Vi var lite övermodiga ett år och dröjde för länge. Fönsterremsorna fastnar inte tillräckligt bra utan lossnar efterhand om underlaget är för kyligt.

Lilla B sa...

elisabet: jojomensan! jag köper upp allt vad jde har. Men oron finns ändå - hur länge skall det klara sig?

Lena sa...

Samma här jag lagrar så fort jag kommer åt, men men...fabrikanterna bestämmer sig väl snart för att NU har inga innanfönster mer. Jag hainga tankar på att byta fönster. Största tjusningen är ju att ta emot våren genom att ta ut fönstren.

Anonym sa...

Hallå hejsan. Jag har också innanfönster men härikring har det varit klippt omöjligt att få tag på vadd. Nöden gör människan påhittig.. eller nå´t. Jag har sytt mellanlägg i vintervit fleese,(som en korv fast ej hopsydda ändar) som jag fyller med ihoprullande tidningar så dom håller formen. Först var det lite marigt men ingen annan märkte någon skillnad. Ett inlägg i kategoring "Så gör jag"

Lilla B sa...

åse: Det lät kreativt!
Välkommen hit, förresten!

Bloggblad sa...

Vad mysigt det låter - att riktigt vintra in sig.

Lilla B sa...

bloggblad: när det väl är klart.....

Lilla B sa...

madame france: du har väl någon kvar? Ta med till nån bygghandel och visa upp den. Vi kör med olika skruvar - huvudsaken är ju att skruven tar tag och inte snurrar runt.

Anonym sa...

Åh, vad jag gillade det här inlägget:)
Vi har också okopplade fönster:) Fast lösa som du beskriver har vi bara i blomsterrummet. I övriga huset har innanfönsterna gångjärn. Ytterfönsterna går utåt och innerfönsterna inåt. Jag älskar mina fönster. De är så vackra, de bubbliga glasen de tunna, tunna, fina spröjsen och de otroligt vackra beslagen i mässing.
Skulle aldrig komma på tanken att byta. Dessutom visar forskning att okopplade fönster, vars luftspalt är så bred har bättre K/I värde än nya treglasfönster:)

Lilla B sa...

anneli: Vi är bestämt många som tycker om våra innanfönster. Det blåsiga glaset och det fina virket. Hållbara fönster och mycket vackra.

Anonym sa...

Jag har i nuläget både fönstervadd och remsor, men min mormor som är sådär en trehundra år gammal hävdar att vadd är för mesar och att man bör använda toppmossa istället. Hon är en sån som krusar örngottsbanden så det kan ju vara av estetiska skäl, men hon påstår bestämt att det isolerar bättre. Någon som prövat?

Flokulla sa...

Hej!
Jag söker också efter fönsterremsor, huset är från 1875.
Ica får inte tag på remsor längre.
Vill bara dela med mig av ett superbra knep för att slippa fukt emellan glasen: ställ ett litet glas med Torrboll-refill,finns på de flesta stora varuhus eller marknader. Imman mellan fönstret försvinner på en gång, förutsatt att dom är klistrade.
Det är inte bara vi med innanfönster som klistrar , många har sådant drag kring "modernare" fönster så dom klistrar i alla fall. Oslagbart!!
Hälsningar Flokulla

Flokulla sa...

Hej!
Jag söker också efter fönsterremsor, huset är från 1875.
Ica får inte tag på remsor längre.
Vill bara dela med mig av ett superbra knep för att slippa fukt emellan glasen: ställ ett litet glas med Torrboll-refill,finns på de flesta stora varuhus eller marknader. Imman mellan fönstret försvinner på en gång, förutsatt att dom är klistrade.
Det är inte bara vi med innanfönster som klistrar , många har sådant drag kring "modernare" fönster så dom klistrar i alla fall. Oslagbart!!
Hälsningar Flokulla

Anonym sa...

Hej, jag blev så glad att se att det finns fler som använder fönsterremsor. Jag använder ett fabrikat som heter DIXI, men skall byta. Limmet gulnar när det blöts och remsan är inte längre lika fin. Då tror jag att Gysinges remsor funkar bättre, skall prova dem nästa år. De har även fönstervadd, skruvar mm till gamla fönster. Ett besök rekommenderas. Omgivningen är mycket trevlig och de har så mycket prylar. Kul ställe!

http://www.gysinge.nu/Products/ProductDetail.aspx?itemId=1195§ionId=845

Bo sa...

Varfö4r inte pröva vanlig maskeringstape. Det använder jag på vårt 200 år gamla torp och då behöver jag inte skruva fast fönstren

Anonym sa...

Maskeringstejp som ersättning för pappersremsor, nej jag tror inte det. Ett anrikt hus, som vårt från 1814, skulle må illa av det och utseendemässigt stör det. Vi har fönster mot Storgatan i vår västkuststad, vi hämtar snäckor på stranden och lägger ovanpå vadden mellan fönstren. Fönstrens nedre del ligger 85 cm ovanför trottoaren.
Det är vackert med välskötta dubbelfönster, även om de inte är nytvättade.

Anonym sa...

Har också innanfönster och har läst alla roliga inlägg... Jag har för mig att det i min barndom också stod ett glas mellan innanfönstren. Någon som vet vad som fanns i det innan "torrboll" fanns.

Anonym sa...

Jag sitter också med ett hus som har innanfönster.... måste ut o köpa hem vadd o klisterremsor nu. För som vanligt har jag lyckats förlägga sen sist var jag har dem.

Anonym sa...

www.gysinge.nu kan varmt rekommenderas (tidigare nämnt i denna blogg). De har det mesta i fönsterväg! Jag har provat ull-lister från Gysinge, fungerar utmärkt. Man häftar dem på "baksidan" av innanfönstren, när de lyfts ur på våren följer listen med. Jag tycker att tejpen vill ta med sig lite färg varje gång den ska tvättas bort, det slipper man med listerna - mycket arbetsbesparande och hälsosammare för fönstren. Väteklorid var vad som fanns förr i glasen mellan fönstren, det går inte att köpa idag utan licens. Jag tror att det har att göra med att det har hänt olyckor med t ex barn som druckit ur kärlen.

Anonym sa...

Ida säger....
Tips! Fönstervadd och remsor har jag hittat på Coop Forum samt i färghandeln i byn där vi har vårt hus. Håller med om att det är något alldelses speciellt att titta ut genom de gamla vågiga fönsterrutorna.

Anonym sa...

Strider: Tack för tipset om Gysinge, har just beställt 10 rullar fönstervadd (många fönster är det i stora hus). Remsorna var tyvärr slut för tillfället.

Anonym sa...

Jag använder husmossa istället för vadd: http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/vaxter/kryptogambotanik/virtuellautstallningar/manadenskryptogam/mossor/husmossanenvanligskogsmossa.1691.html

Det ser bra ut, återstår att se om den gulnar eftersom det är första vintern vi bor här. Men gulnar gör ju även eternellerna.

Lilla B sa...

Bo: Maskeringstejp har vi använt något år för väldigt länge sen. resultatet blev att när tejpen skulle bort på våren följde lite av färgen på innanfönstret med. Efter den betan använder vi fönsterremsor. Här i byn säljs Dixie i vanliga mataffären.

Ni andra: Tack för alla trevliga och innehållsrika kommentarer!

Viola_T sa...

Tack för det här inlägget Lilla B! Jag blir alltid lika glad då jag googlar fönsterremsa och hittar hit :-) Jag är inte ensam om Dixi-remsor.

Anonym sa...

Inramningsbutiker använder pappersremsorna som förslutning på tavlornas baksidor - hela tiden, hela året :-). Så om ni ej får tag i remsorna på Ica eller inte vill handla av Gysinge, fråga i en sån affär./ Stella

Anonym sa...

Gammal tråd det här men kan inte låta bli att kommentera. Har också klistrade innanfönster och nu 2012 går det fortfarande att köpa klistrerremsor hos ICA! Brukar ställa ett litet glas med ris mellan fönstren för att suga upp fukt.