tisdag, augusti 11, 2009

Tack Allers!


Nu blommar löken!
Vann i våras några trumpetliljelökar i Allers Trädgårds lotteri. De har stått och vuxit så sakteliga. Väldigt sakta, tyckte jag lite otåligt. Men säger man inte att ädel frukt mognar långsamt, kanske?
Nu blommar de med stora klockor och doftar underbart.

Då kommer frågan: ska man ta upp liljelökarna och förvara dem frostfritt eller kan de stå kvar och känna på bergslagsvintern? Är det någon som vet?
Vill ju bra gärna få se blomningen fler gånger.

13 kommentarer:

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Vilka vackra liljor! Har dock ingen aning om hur man övervintrar dem.

Allers Trädgård sa...

Vad kul att se liljorna! Det verkar som de hade riktigt god växtkraft. Jag har några i min trädgård också och de har blommat otroligt. De ska tåla zon 4-5, men är kinkiga när det gäller blöta vinterjordar, det är vad jag vet.
Hej hej
/Ann Marie

Hannele sa...

Kul!

Gudrun sa...

Hej!
Jag bor i Södermanland, jag har satt många liljor i jorden och de har överlevt. Beroende på jorden så finns det ju platser som det blir färre blommor än på andra platser i trädgården. Hade även vita liljor i krukor, de planterade jag om varje höst och satte i torr jord, de fick stå i växthuset under vintern, på våren när de började komma upp tog jag ut dem. Det funkade i många år. Tyvärr har de i år drabbats av något så jag kastade dem.
Lycka till.
Alla liljor som du ser i min blogg har överlevt i jorden.

Jo sa...

Vad fina de är! Jag har inte en aning om hur det är hos dig/ i din zon, men våra liljor var mesiga första året och blommade inte alls, men efter en vinter i jorden fick de fnatt och tokblommade! :)

AnnA sa...

ÅH!
Vilken vinst du fick Lilla B!
Helt underbara liljor!
Jag bor ju i en helt annan zon: zon 1-2, så mina liljor få stå kvar i rabatterna. Ett tag lät jag krukodla dem, eftersom jag trodde att jag kunde lura liljebaggarna på det viset, men allt eftersom antalet liljor ökat, så får de stå kvar, och liljebaggarna fick jag ta i tu med ändå.
Ha det bra så länge,
hälsn
AnnA

Malin sa...

Grattis till en så fin vinst och det blir ju "två i en" sga...först äran att vinna o så nu då blomningen.
Här övervintrar liljlökarna men hur det är hos dig vet jag inte...borde ha ett varmare täcke än här men bäst att avvakta på ett riktigt svar...

Kramen från Malin

Londongirl sa...

Vilken härlig vinst! Vilken lycka att få en sån. :-)

Nollan sa...

Vilka vackra liljor! Hm, har för mig att du någon gång skrivit att du aldrig vinner något - det verkar ha blivit ändring på den fronten :)

Camellia sa...

VIsst är det underbar thur naturen håller på sin härlighet, retar oss lite, blinkar och ber oss att ha tålamod. Sedan, när man nästan glömt, kommer allt som en övverraskning.

Maria Berg sa...

Stå kvar men det har du säkert redan hört, MB

Annika Christensen sa...

Grattis till det!
Anika

Lilla B sa...

karin-odlar-sin-trädgård: De doftar dessutom himmelskt. Kan verkligen rekommendera trumpetliljor!

Allers: Vi har ett alltför bistert klimat här - kallt läge i växtzon 5. Eftersom de inte gillar blöta jordar tror jag att det är bäst att de får stå kvar i växthuset - där är det ju tak över dem. Så får det bli!

Hannele: Alltid roligt att vinna :)

Gudrun: Det var intressant information om liljornas övervintring! Tack!! Jag ta väldigt tacksamt emot erfarenheter eftersom jag inte har några alls vad det gäller trumpetliljor.

Jo: Det låter lovande!!

AnnA: Visst är vinsten kanonfin! Om du bara visste hur gott det doftade i växthuset när liljorna blommade. Man fick nästan yrsel :). Nu får lökarna stå kvar i jorden - det verkar funka. Usch och fy för liljebaggar. Det är kläm-ihjäl som gäller för de kräkena.

malin: Jag kör: stå-kvar-i jordentaktiken. Möjligen kan jag lägga lite fiberduk över men det verkar som om de ska kunna klara växtzonen.

nollan: Det är väl en evig tur att livet inte är statiskt. Utom mina walking-skor möjligen. De är inte lika rörliga som de borde ...

londongirl: Ja, du! Jag blev jätteglad för vinsten. Och ännu gladare när blommorna kom. Vackra blommor och ljuvlig doft.

camellia: Ja, precis så är det. Och tålamod får vi lära oss. Allt kan man inte styra, precis.

mariaberg: :)! De kommer att stå kvar!

annika christensen: Tack! Underbara liljor med ljuvlig doft. Jag blev så glad.