onsdag, augusti 05, 2009

Små gröna kulor


Det är långt kvar innan de här knallhårda, gröna kulorna blir mjuka, mörkblå druvor.
Men det ser lovande ut ändå, tycker jag.
Bara det ville bli lite mera solsken. Vindruvor gillar sol och värme.
Jag också, för den delen.

22 kommentarer:

maritha sa...

Attans vad vindruvor, det är inte så dumt att ha men det ska vara nån som du som lyckas med det=)Själv skulle jag väl inte få en enda och om det skulle bli nåt så blev det väl russin=)

billan sa...

Ungefär så där är det med mina med, knalliga och hårda. Det är väldigt mycket blad på rankorna, tror du jag vågar klippa bort en del så det kommer mer sol på druvorna? Eller tar jag kål på dom om jag ta bort en del grönt?

l*eva sa...

Säger återigen:

-UNDERBART!

epsilon sa...

Men så mycket- tur att sommaren verkar återvända nu.

Humlan sa...

Dom är underbart vackra när dom hänger där, men jag förstår att du vill att dom ska mogna ordentligt och vara till annat än lyst.

Love, literature and gardening sa...

Mina druvor är härligt blå men ack så sura fortfarande. Egentligen är de som vackrast där de hänger under taket på uterummet och jag har ingen brådska att plocka dem.

Och Billan nu svarar jag på din fråga eftersom Lilla B inte hunnit göra det än: det är klart att man ska kapa rankorna så att kraften går åt till druvorna och inte bildandet av nya blad! Varje ranka ska ha två noder=bladutväxter efter varje druvklase - sen kapar man resten.

bakom berget sa...

Oj,oj,oj! Hoppas att min vinranka kommer att bli sån en vacker dag! Just nu är den en liten smal ynklig stackare utan den minsta lilla klase. Men den är ju bara ett barn än så länge.

Ida sa...

Det var en real avling! :)
Sender mange ønsker avsted,
ønsker om solskinn for deg og drueavlingen din.
God dag!

Slottsträdgårdsmästaren sa...

Wow...ser ju strålande ut! Mina Zilga som sitter mot slottsväggen har inte hunnit så långt men det blir massor...vi får se om de hinner mogna.

Lilla B sa...

maritha: Visst är det många klasar - jag är förvånad själv. Men det är inte säkert att de hinner mogna fram.Ett präktigt växthus och en bra sekatör är vad som behövs - sen sköter rankan sig ajälv.

billan: Man ska klippa rätt mycket på sommaren.Såg att du redan fått svar av Love-literature and gardening. Jag brukar gå över rankan minst en gång i veckan under sommaren och klippa bort överflödiga blad. Likaså tar jag bort de blad som börjar bli lite fula.

l*eva: Tack, tack!

epsilon: det har verkligen burit till ordentligt i år. Bara dew hinner bli mogna annars är det ingen vits.

humlan: Ja, visserligen är "til lyst" bra men mogna är bättre!

love, literature and gardening: mogna vindruvor är verkligen vackra! Bra att du svarade Billan så raskt! Sånt gillar jag - kul när det blir extra liv i kommentarstråden.

bakom berget: Den måste få lov att rota sig bra och växa till sig. Sen ska du se att det kommer att spruta fram vindruvor.

ida: De soliga önskningarna tar jag mycket gärna emot! Hela trädgården ropar efter sol och värme.

slottsträdgårdsmästaren: Men en slottsmur håller väl värmen rätt bra under tidig höst så de kanske hinner bli mogna. Egenodlade vindruvor till slottsgästerna är ju inte precis fy skam.

Anonym sa...

Oj oj det var en skörd som heter duga, det ska visst bli vackert väder nu och 14-dagar framöver. Så dina druvor mognar säkert fint/Agnetha

Hannele sa...

Härligt, våra ser mindre ut.

Lilla B sa...

agnetha: Gårdagen var ju finfin så förhoppningsvis stämmer det. Men visst brukar väl de första fjorton dagarna i augusti vara fina? Kommer ihåg när jag var ung och jobbade på sommarkoloni för utvecklingsstörda att vi jämt hade fint väder vid den tiden. Eller rör det sig om minnesförvanskning, tro?

Lilla B sa...

hannele: Hisingsdruvorna växer nog till sig, ska du se :)

Malin sa...

Vilken skörd det kommer att bli...jisses...Ska det månde trampas Bergslagsvin i år...

Kram från Malin

Lilla B sa...

malin: Fötterna kommer att murkna...

Camellia sa...

De du, var imponerande. Det där blir ju en hel back...

Lilla B sa...

camellia: Får kanske rent av ta fram stora trampkaret till hösten och sätta igång egen vintillverkning :)
Det är verkligen roligt att det finns vinstockar som klarar ett såpass bistert klimat som vi har här i Bergslagen.

Kersti sa...

Så där ser mina också ut. jag har inte gett upp hoppet. Det blir goda druvor om solen fortsätter lysa.

Lilla B sa...

kersti: Nej för sjutton - inte ger vi upp hoppet!! Det är gott om tid än bara solen tittar fram. Det står i tidningen att sommaren kommer att bli lång :)

Fundera grönt sa...

Åh vad härligt! Saknar mina som jag hade då vi bodde på landet och hade växthus ...
Ha det gott!
Nanna

Lilla B sa...

Fundera grönt: Jag skulle också sakna mina om jag inte hade tillgång till odling. Kanske inte så mycket för ätandets skulle utan för att följa dem från ynkans kart till mosigt mogen druva.