måndag, augusti 03, 2009

Physalisfrisering


Goda är de, physalisarna. Fina att se på också men de växer likt ogräs.
Stängslade in dem för ett tag sen och tog bort en hel del skott för att slippa få dem precis överallt.

Nu har jag gått lös riktigt rejält. Toppat alla grenar. Jag tycker att det är alldeles onödigt att låta kraften gå till fruktsättning som aldrig hinner mogna. Bladverket hade dessutom hunnit bli onödigt tätt och jag klippte bort mycket. Fasligt mycket. Lämnade bara kvar några blad att dra upp näring till frukterna.

Vi får väl se om det var för radikalt eller om beskärningen rent av blir en succé.

12 kommentarer:

SqZ sa...

Känns det inte väldigt exotiskt eller är du så van att du inte tänker i de banorna?

Lilla B sa...

sqz: När jag läste din kommentar fick jag riktigt stanna upp och tänka till. Har aldrig uppfattat physalisen som exotisk. Det är kanske tillvänjningen - har inte tänkt i de banorna tidigare.

Malin sa...

Låter som om detta vore ett klokt drag..jag har aldrig reflekterat över att man kan göra så men är ju vedertaget vad gäller andra bär o frukter...hm...du är inte dum du!!!

Kramen från Malin

Mian sa...

Åh så många mumsiga lyktor!

Lilla B sa...

malin: Jag har heller aldrig förr tänkt att man skulle kunna ge sig på physalisen och rensa bland överskottsväxtligheten. Man kan låta bären eftermogna inomhus om de har kommit tillräckligt långt. Men i år har jag ingen lust med det. Tycker det är roligt att prova på nya sätt. Går det så går det.

Lilla B sa...

mian: Nu ser man hur pass många de är - innan skymde bladen dem.
Har provsmakat ett från den sorten som ger små,små bär. De var mycket läckra.

englundskan sa...

Ja jag får väl ta mod till mig och sätta saxen i min physalis också. Om du säger det så. Till osäkra physalisodlare säger jag bara pröva! Det växer så det knakar:
Kolla mitt växthus på livsrummet.blogspot.

Lilla B sa...

englundskan: Nog ska man prova på physalisodling! Det tycker jag också. Kikade på din - det var ett redigt exemplar, det. Där får du ta till häcksax ;)

billan sa...

Imorgon skall jag ta me tusan frisera mina två, dom håller trots inhägnad på att ta över halva växthuset. Låter som en lagom sysselsättning en solig semensterdag:)

Lilla B sa...

billan: Jag vill säga till såväl dig som till Englundskan: Det sker på egen risk! Har aldrig förr gjort en sån här manöver med physalisen. Men jag tror att det blir bra - risken är att inget mognar eller att allt möglar om tjocka bladmassan hänger kvar.
En trädgårdsägare får inte fega ur ...

Ida sa...

Tack för tipsen! Jag ska prova.

Lilla B sa...

ida: På egen risk!! OBS!! Men jag tror på idén. Men det gör jag alltid med mina idéer ...;)