onsdag, april 15, 2009

Spirande doft- och smakdrömmar

Jojomen - det tar sig i landet!

Knappt har snön smält undan förrän vitlöken sticker upp några bleksiktiga blad ur den kalla jorden. Rådjuren har traskat runt i vitlöksplanteringen. Såg allt märken efter klövarna som sjunkit ner en bit. Även om en handfull lökar förstörts gör det inget. Om alla kvarvarande vitlökar växer till sig kan de i augusti bedöva halva Bergslagen med kraftfull doft.

Och då räcker det för mig.

8 kommentarer:

Camellia sa...

Generöst av dig! Gissar att rådjuren skrämde vargarna på flykten, allt tack vare dig!

Lilla B sa...

camellia: Vargarna äter lätt upp ett rådjur men just nu har vi inte hört att vargen är i närmsta närheten. Får själv försöka skrämma bort rådjuren. Men de hoppar bara undan, snabbt som vinden, ställer sig i skogsbrynet och glor. När jag går in igen kommer de tillbaka.
Tur att de inte äter upp vitlöken utan bara trampar runt i odlingarna.

SqZ sa...

Mina vitlökar kom igång för tidigt eftersom jag släpade in dem i pannrummet. Sedan hände något och nu syns inte det minsta liv i krukorna :-(

Lilla B sa...

sqz: skaffa dig några nya och kläm ner ute i jorden redan till helgen. Du hinner få skörd även om de kanske inte blir jättestora. Less is moore, sägs det ;)

Emma sa...

Hmm..mina vitlökar demolerades något av kaniner för några veckor sedan..men efter jag satt upp nät verkar det som några kanske orkar skjuta nya blad, jag håller tummarna! Snällt att du har överseende med rådjuren, de kanske också är sugna på kryddad mat ibland...

Lilla B sa...

emma: Det är inte roligt när man får odlingarna demolerade. Spelar nog ingen roll om det är rådjur, kaniner eller andra djur. Men det är trots allt lättare att ha över seende med att djuren förstör än om det kommer in folk som härjar.

Karin sa...

Jag stoppade ner vitlöksklyftor i jorden förra hösten. Det ska bli spännande och se om det blir någonting av dom. Men än ligger de kvar under ett snötäcke.

Lilla B sa...

karin: Det finns goda möjligheter att du kommer att få kanonfina vitlökar!