lördag, april 25, 2009

Kaffebönans vänner

Allt möjligt går det att odla men knappast kaffebönor på våra breddgrader.
Köpte istället rostade hela bönor. Ekologiska - kan de vara bättre än de andra, tro?

När jag var i Halland under påsken fick jag en kaffekvarn med mig hem. Inte en sprillans ny, rostfri stålborstad sak utan min farmor och farfars gamla handvevade kaffekvarn. Den satt på en vägg i deras kök och jag har som liten stått på en stol och vevat på handtaget. Nu ska mitt barnbarn få stå i sin farmors kök och veva på samma gamla kaffekvarn. Min farfar var född 1899 och mitt barnbarn föddes år 2005.

Husbonden och jag provade förresten det nymalda kaffet på eftermiddagen.
Det var gott.

20 kommentarer:

Nollan sa...

Åh, nymalet kaffe luktar så gott! Tycker jag som annars inte gärna dricker själva brygden.

cS sa...

Älskar doften av nymalet, och nybryggt, kaffe. Nu blir jag ju kaffesugen.../Claus

maritha sa...

Var köpte du kaffebönorna? Jag har en gammal kaffekvarn som är efter min farmor som var född 1891, det är ett märke efter hennes tumme på den, skulle vara kul att mala kaffe som hon gjorde.

Ronja sa...

Åh, vad härligt att få lämna vidare något som man själv minns från sin barndom. Det låter härligt med nymalda kaffeböner, känner doften ända hit!

Hedgren sa...

Mysigt! Själv har jag malt så mycket kryddor med min kaffekvarn så det hade nog inte blivit gott. Fast - det finns ju en massa smaksatt kaffe nuförtiden, så kanske... =0)

Lilla B sa...

nollan: Obeskrivligt gott! Både doft och smak!

Lilla B sa...

cs: Det är ju lätt avhjälpt! På med bryggaren!

Lilla B sa...

maritha: Du har nära till kaffebönorna.Skruva upp kvarnen och gå sen till Kopparhallen. De jag köpte var kravmärkta hela kaffebönor. En vit påse med 250 gram. Stod rätt högt upp bland allt kaffejox. Du får väl fråga syrran om du virrar bort dig i affären ;)

Lilla B sa...

ronja: Ja det ska bli kul när hon kommer hit och får hjälpa till med vevandet. En helt annan känsla än om det bara vore ett loppisfynd när jag vet precis hur det var i min farmors kök.

Lilla B sa...

hedgren: Persiljekaffe låter inte som en hit, precis! Det är nog bättre att fortsätta den inslagna vägen.

billan sa...

Jag fick en kaffekvarn för några år sedan på en jämn födelsedag. Den är inte så där gammal och fin som din utan en nytillverkad. Sedan dess har det inte kommit ens ett enda litet uns färdigmalet kaffe i Billans hus....

Lilla B sa...

billan: Nu öppnar sig en helt ny kaffevärld för mig: de omalda bönornas. Vad rekommenderar du för kaffebönor om man vill ha ett redigt starkt o gott kaffe?

epsilon sa...

jag minns också min mormors tumme på kaffekvarnen - och kaffedoften.
Det ekologiska smakar nog inte annorlunda men det gör skillnad för dem som odlar och skördar. Så på så sätt ger det en bättre smak.

Lilla B sa...

epsilon: Undrar hur mycket kaffeersättning som genom åren malts ner för att dryga ut de förr så dyra kaffebönorna. Eller drack man vattnigt kaffe till vardags och sparade på bönorna till fint?

billan sa...

Jag har blivit en hopplös kaffefinsmakare med åren.....
Här hemma har vi en espressomaskin (Gaggia) så här blir det mest olika espressobönor, gärna innehållande mycket Robusta, rejält mörkrostade. Det har blivit ett måste för mig på morgonen med en Capuccino med varm skummad mjölk och en espresso. Det klarar man sig länge på.
På torpet har vi ingen lyxmaskin så där blir det oftast hela bönor av Zoegas gärna Mollberg. Jag mal hemma så att det räcker över torpvistelsen. Om det är svår få tag på hela Mollberg har jag ibland beställt på nätet.
Inte mycket som överträffar en god kopp nymalet kaffe:)

Lilla B sa...

billan: Tack för goda tips! Ska kolla i affärerna runt ikring. Annars blir det nätet.

Maria Berg sa...

I dessa tider vet man aldrig med besparingar å så, är det ju bästa att göra fågelholkarna som skyddsrum från början i fall det skulle behövas sen... stakars din rygg men det nymalda kaffet kanske hjälpte och du nästa gång du är Hallans kommer du vål in på en kopp?


/MB

Ps. jag har nog några öronproppar att låna ut...

Lilla B sa...

maria berg: Det gör rejält ont efter att ha släpat en tung stege och de där skyddsrummen till holkar. Men kaffet muntrade upp. Väldigt kul pyssel, får jag säga, att mala kaffe.
Kommer väldigt gärna in på en kopp när jag är i Halland!

Odlarna sa...

Jodå, det går faktiskt, men inomhus (eller kanske i ett ordentligt varmt växthus). Min mamma hade förr en (så småningom gigantisk) kaffeplanta som faktiskt gav kaffebönor vid något tillfälle också!

Lilla B sa...

odlarna: Det var imponerande!!
Vilken lyx med hemkaffe. Eller åtminstone hemkaffebönor. Jösses.