onsdag, april 22, 2009

Läser rådjur bloggar?

Man kan sannerligen undra.

Skrev om bladlöken några inlägg lägre ner. Där påstod jag i en kommentar att rådjuren lämnar löken ifred. Under alla år jag haft bladlöken i kökslandet har den alltid fått växa i frid. Idag var den avbetad.

Blir man lycklig?
Blir man rådjurstillvänd?
Använder man milda ord?

18 kommentarer:

Bloggblad sa...

Funkar det inte med... ja, vad var det? Visst är det väl nåt rävpiss man kan lägga ut?

Här har vi en och annan hare som förirrar sig varje år, men värst är katter som älskar att skita i nygrävd jord.

Lilla B sa...

bloggblad: Om jag hade en dunk rävpiss skulle jag gärna använda det! Men rävpiss är svårfångad vara :)

En odlares möda har inget slut. Alltid finns det något eller någon som stör friden. Rådjur, vildsvin, älg eller hare. Eller möjligen de små under jorden - tistelrot och kvickrötter.

Slottsträdgårdsmästaren sa...

Hm...det är lika hos oss...de växter som man tror är säkra och har så varit i många år...kan helt plötsligt bli favoritgodis till Bambi med familj...
Vi får kämpa vidare Lilla B.

epsilon sa...

Bjud hem Runar, eller önska dig en varg. Blodmjöl och annan gegga funkar inte.

Staffan H sa...

Hittills har scillan fått vara ifred och tulpanerna finns kvar än så länge, men jag såg allt avtrycken i rabatterna efter de förb*****e odjuren.

Förra året såg jag inte skymten av en endaste tulpan i trädgården, bara avbetade rester. Tagetes gillar de dock inte. Ett rådjur hade visserligen testat, men spottat ut blomman och låtit resten vara.

Vi måste börja propagera för att folk ska äta mer rådjurssadel och tipsa om andra läckra recept på rådjur. :-)

Ruben sa...

Nej, rådjur kan inte läsa, de begriper inte ens vad det betyder när man slår två grytlock ihop i rask takt och skriker Grrrrrrr!!! De verkar vara analfabeter och dessutom hörselskadade. /Ruben

reneesfotoblogg sa...

Gyttorps Röda!!!!
Det hotar jag med också har jag stor skräckinjagande hund (mastiff) som går lös..
Fast det biter inte på sniglar, liljebaggar, kvickrot (kveke på mål), kirskål, rävarumper, knölklocka, löss, maskrosor etc etc. Jag tror jag ska sluta med trädgård!
mvh R

Anonym sa...

Läs Peter Larssons "Min vilda trädgård"!
Han så att säga vänder på steken - odlar för att bjuda in det vilda. Blir det sedan över något ätbart åt odlaren, så får man ta det som bonus.
Medger att det är en svår princip att följa. Det kanske är en dosfråga - med tillräckligt många plantor, så kanske man kan bli generös även mot rådjur.
GJ

Monica sa...

Ser väl inte så kul ut, men jag har hönsnät över tulpanknopparna..nätter, å även dagar när jag inte e hemma. sen lyfter jag lätt av det, när jag e hemma.å ute i trädgår´n mycket.. har funkat hittills...men det är väl bara en tidsfråga..

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: Nog vore det fint om man kunde få rådjuren att riktigt längta efter kirskål!
Såg att krokusarna under ena äppelträdet plötsligt slutat blomma. Jojomän...de var avbetade nästan intill marken.

Lilla B sa...

epsilon: Lagade ett år till en redigt äcklig sörja av blodmjöl och ammoniak. Doppade oasis på pinnar och ställde ner i rabatterna. Det skulle vara ett osvikligt recept på rådjursskräck. Jösses ... inte brydde de sig.
Hit med en storvuxen varg istället!

Lilla B sa...

staffan: Håller helt med. Mera rådjurssadel åt folket!
Tulpaner har jag enbart i växthuset. Förvånar mig inte om de eländes marodörerna lär sig lägga upp en klöv på handtaget och öppnar dörren till växthuset.

Lilla B sa...

ruben: Nä - det där med att smälle i grytlock är överskattat. Inte ens älgarna bryr sig. Kanske tycker de att det är applådåska. Att vi är så attans glada över tilltaget att beta rent i rabatterna.
Positiv förstärkning säger de som sysslar med sånt.

Lilla B sa...

renee: Du raddar upp det mesta som kan härja i trädgården. Det är nästan märkligt att man hinner få sig en morot innan de gått lös på allt :).
Kveg kallar vi kvickroten "hemma i Halland". Här i trakterna vet jag inte vad den kallas mer än kvickrot.

Lilla B sa...

GJ: Väldigt generös princip som jag icke omfattar. Bjuder däremot in fjärilar, småfåglar, bin, grannens boxervalp och frösådda gullvivor. Sniglarna hålle sig borta!

Lilla B sa...

monika: En Tulpanhuv! Det låter väl praktiskt och bra. Vi burade in ett nysatt äppelträd en gång. Den buren fick sitta runt trädet på heltid under ett par år. Det var asfult men gjordde nytta.
En tulpanhuv av nät låter prima, tycker jag.

Maria Berg sa...

Nej
nej
och nej.

Rådjur är fina att titta på MEN inte vill man ha dem i trädgården så dom äter upp allt - sätt upp rådjurfällor och ha rådjursadel till lunch...

Det är intressant med löken.

/MB

Lilla B sa...

maria: Nä fy för helskotta med trädgården full av de där rådjuren. Tycker nästa att lilla sötta Bambi är en jätteråtta!