söndag, juni 15, 2008

Växthuset den 15 juni


Tomaterna brukar bli uppbundna med grön, plastad ståltråd. Den var inte överallt i bästa skick så jag har använt tvättlina istället. Det går säkert bra.

Basilikan har planterats om i rejäla krukor. Tänk om den växer sig lika kämpahög som förra året - då gäller det att vara beredd med stora krukor.

De flesta pelargonerna har fått flytta ut och står på verandatrapporna.

Gurkplantorna är fortfarande så små att de får kräla på marken.

Trådhyllorna är borta. Tyckte att växthuset kändes mycket större så fort de försvann.

Mot kvällningen kom knotten in i horder och efterlämnade små röda svidande märken på armarna och i pannan. Varken trevligt eller klädsamt.

16 kommentarer:

Ruben sa...

Ja, du har rätt, man märker genast att något har hänt inuti växthuset. Men den blå stolen står på exakt samma ställe på alla kort! Är den golvfast, eller har du ritat märken i golvet för att få det så perfekt? Eller är du helt enkelt pedant? :-o /Ruben

Bloggblad sa...

Mina basilikor verkar ta sig bättre i år - kanske vore det idé att sätta om dem i mer jord... vill ju ha myyyyycket pesto.

beerbelly sa...

Redan en djungel :)

Anonym sa...

Så prydligt och fint. Inte ett ogräs i sikte. Saknar bara vinglaset på bordet, för du hinner väl sitta stilla och njuta också?
Eller var det knotten som jagade ut dig? Tydligen ett knottår i år.
Var på besök i en fantastiskt välskött och artrik visningsträdgård i Degerfors i eftermiddag. Där stod knotten tätt mitt på eftermiddagen i solsken.
De passade väl på när trädgården var full av "mat" dvs besökare.
GJ

Lilla B sa...

ruben: Stolens exakta plats är nog mest slumpen. Den har flyttats på flera gånger men utrymmet är så litet att svängrummet blir begränsat. Ställer jag den för snett på trätrallen så kommer jag att trilla ner bland tomaterna. Den andra stolen syns knappt bakom liljeruggen.
Pedant? Ut i fingerspetsarna... ;)NOT

Lilla B sa...

bloggblad: Det är en bra idé att göra. Toppa dem också och se till att driva på dem hela tiden. Vatten och näring. Hindra den från att blomma. De är visserligen vackra men basilikans enda mål är att blomma och sätta frö. När det är gjort blir det inte mycket mer att göra pesto av.
Man får vara en riktig slavdrivare!

Lilla B sa...

beerbelly: Djungel?! Ser du dubbelt efter helgen?:)
Vänta bara ( säger jag kaxigt) så ska du få se på djungel när gurkorna svingar sig i tvättlinorna och tomtplantorna växer som julgranar. Basilikorna väller ur krukorna och gladiolerna står givakt.

Så ska det bli!

Lilla B sa...

GJ: Saknade också vinglaset igår. Det är fasligt trivsamt att sitta därinne och pimpla vin, ska jag säga.
Igår när jag planterade om och flyttade på krukor hade jag dörren öppen hela tiden och knotten vällde in.
Knottår - ska sånt vara nödvändigt?

Dubbelörnen sa...

Hos oss växer det så det knakar!! Vi skördar gurkor o vet inte vad man ska göra med dem?! Basilikan verkar vi äntligen lyckas med! chili o jalapenos likaså.

Tomaterna hinner nog också börja mogna till midsommar ;).

Kramar

Lilla B sa...

dubbelörnen: Ojojoj - så där hoppas jag att det ska bli om en månad hos mig!

Malins-Kuriosa sa...

Är avundsjuk på de där kvm:arna större som ditt växthus är...gör en enorm skillnad...
Har bara tomater och Gurkor i växthuset i år och är rätt nöjd med att ha begränsat mig...ännu...Tvättlina är suveränt! Jag har bundit upp gurkplantorna med just detta och det har funkat i flera år...Basilikan ser ja ligger startgroparna och är redan hög...

Kram från Malin

matte sa...

Egen basilika, mums!

Jo sa...

vad roligt att följa ditt växthus! :) Jag sådde massa basilika som mådde finfint och blev frodig, ända tills jag tog det ödesdigra beslutet att plantera ut dem i "kryddlådan". De vissnade på nolltid och är nu väldigt spaka.. :( Sen köpte jag en ny på Ica som jag satte ner i stor kruka för att den skulle vara lite längre än en kvart, och den har fullständigt ballat ur och är hur stor som helst. Och den står ca 1 meter från de andra. Slutsats: Basilika ska vara i kruka? (De andra kryddorna som står i lådan är jättefina dock)

Lilla B sa...

malin: Visst gör några extra kvadratmeter mycket. Mitt var 10 kvadrat från början och är nu 15. Det känns mycket, mycket större.

Lilla B sa...

matte: Brukar använda basilika till mycket, i sallader till pesto och som avskräckningsmedel mot vita flygare. Man krossar bladen och gnuggar in lite överallt i växthuset. Det avskräcker inte mig, precis - en mycket god doft ligger i hela växthuset.

Lilla B sa...

jo: basilikan är köldkänslig som få! Jorden blir varmare i en kruka än ute i kryddlandet. Den är riktigt värmekrävande.