måndag, maj 19, 2008

Vårmust

Jag hörde förr talas om vårmust. Det är inget man dricker utan böndernas och andra odlares ord på fuktigheten och livskraften i jorden nu på våren.

Tömde regnmätaren igår kväll. Det iskalla regnet och den smälta snön mätte 22 millimeter som kommit under helgen.

Idag ligger frosten vit på marken.

Vårmust on the rocks.

20 kommentarer:

Dubbelörnen sa...

Tack du... *skrattar*.

Vet inte ens om elementet grejar hålla liv i plantorna i växthuset. Överlever de det här så överlever de väl allt. Men är inte gurkor extra känsliga...

Pionerna o andra blommor som var på gång såg märkbart tagna ut i morse...

Vårmust sucks!!

Kram

cS sa...

Hu, vad man ryser av den kyliga beskrivningen

Malins-Kuriosa sa...

Vårmust...finns detta att köpa...i så fall borde det gå att hälla en skvätt i sig och en på de stackars små plantorna...sen kunde vi tjoat ihop en stund för at hålla värmen uppe...
Har jobbat nu på förmiddagen och hu så kallt det är...vinden går genom om märg och ben...ska försöka tina upp knäna och skramla ut i växthuset ...undrar vad jag få skåda...

Kramen från en som abslut behöver Vårmust!
Malin

Lilla B sa...

dubbelörnen: Visst är gurkor mycket frostkänsliga med sina stora, tunna blad. Om du har en fläkt igång i växthuset är det säkert ingen fara. för ihjälfrusna gurkor. Blommor som kommer tidigt brukar vara härdiga - de har gener som klarar en köldknäpp.

Lilla B sa...

cs: Om du ryser av blotta beskrivningen så föreställ dig vad vi gör IRL!

Lilla B sa...

malin: Åh fyyy! JAg gör ingeting i trädgården när det är så kallt! Det får bli ett redigt riv när värmen kommit istället.
Är du fortfarande inte upptöad efter dagens trädgårdsskötsel får du ägna dig åt Vårruset istället. Men inte det man springer. Ta en Light version iallafall när kölden är hård.

Malins-Kuriosa sa...

...hm...nått i "Mat Tinaväg" fast med örsalt som hududrätt...Tur att jag har lite tid på mig eftersom Libbstickan måste bli riktigt frodig först...hi hi...ska bli...(Nu har jag fått på mig yllesockor men huttrar ändå).

Kram från Malin

Nollan sa...

Huwa, frost slipper vi här men fy bövelen vad kallt här är. Vårmusten verkar ha kommit av sig lite, minst sagt.
Med hopp om varmare tider!

Lilla B sa...

malin: Min libsticka har tagit fart men senare blir den ju jättehög. Men visst ska man väl ta bladen innan de blivit alltför gamla?

Lilla B sa...

nollan: Det är iskristaller i vårmusten - sanna mina ord!

Ida sa...

Frost!?
Håper det snur snart og at varmen snart velsigner deg med sitt nærvær.
Kanskje du har flere duker som skal strykes så lenge.... ;)
God uke til deg!

Lilla B sa...

ida:Om jag har fler dukar att stryka i väntan på värmen? Jag har stryktvätt i högar så det räcker till väntan på tropisk hetta.

Malin sa...

Ska ta mig en sväng ut o kika på "stickan"...kanske den har växt mer än jag trott...Vet itne om det gör skillnad om de är späda eller frodiga....
Ser ut att ha gått bra ute i växthuset och jag satt en stund därute igår för där var enda platsen som det var varmt o gott...Idag "skvätter" det vatten från ovan...inge rejält ös utan lite spridda stänk...

Kramen från malin

http://asas.tradgardsblogg.se/ sa...

Tack för kortet..=) Och kul att växterna knatar på. Ibland när man "trycker" ner dem i ett kuvert så undrar man..=) /kram åsa

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Nej så trist, kylan håller i sig hos dig också. När det är arbetsdag gör det ju inte så mycket men jag blev glad när jag fick höra att det ska bli varmt till helgen.

Lilla B sa...

malin: Vi har haft aprilväder idag. När jag kom hem från jobbet gick jag in i växthuset. Det kändes riktigt skönt därinne, till skillnad från den snöiga helgen.

Lilla B sa...

åsa: De artar sig riktigt bra - men jag har dem under fiberduken i västhuset. De har ju fått utstå mycket i kuvertet!

Lilla B sa...

karin-o-s-t: Ska det bli varmt till helgen!? HURRA! Visserligen ska jag vara barnvakt men det ska bli trädgårdsarbetet äntligen. Barnbarnet får gå runt och vattna överallt så är hon nöjd.

Kersti sa...

Vilket härligt ord. Vårmust. Det ska jag genast införliva i mitt vokbulär. Tack!

Lilla B sa...

kersti: Visst är det ett underbart ord. Man riktigt hör hur det bubblar av vällust nere i jorden.