tisdag, juli 06, 2010

Starkt och gott


Chilipeppar är en tacksam växt att odla. Fröna gror lätt, plantorna ser fina ut och frukterna smakar rejält. Lätta att torka och förvara under året är de också. Sen är det bara att börja på ny kula i februari.
Gror lätt, ser fina ut och smakar rejält ....osv osv. År efter år.
Sånt gillar vi.

Men man får allt vara lite försiktig med så starka grejer. Tvätt av tassarna är att rekommendera. Råkar man peta sig i ögonen efter att ha hanterat chilin blir det sannerligen inte roligt.

Enda nackdelen med chili är att ohyra i form av bladlöss också uppskattar den. Om man vattnar ordentligt har man en hygglig chans att slippa de där otrivsamma kräken. När bladen blir i torraste laget stiger sockerhalten och vips är bladlössen där. Vattna alltså ordentligt!!
Om de ändå kommer går jag lös med min hemgjorda växtsprej.

Nu väntar jag på att chilifrukterna ska börja skifta färg och bli röda.

6 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Jalapenos är vår odlingsgrej. Så underbart goda att göra en inläggning på, smarrigt att äta till det mesta.

Min kära man gjorde en bladlösskillervariant ett år. Han odlade habaneros som han sedan mixade tillsammans med ättika o såpa o t-röd... Detta fick sedan jäsa ett par dagar.

Gissa om lössen la sig platt på rygg o vi andra höll på att storkna direkt när vi stoppade näsan ut... *gapskratt*

Men jädrans effektivt var det! ;)

Kram

SqZ sa...

Så kloka ord :-)

Lilla B sa...

dubbelörnen: Det killerextraktet skulle väl fått en elefant att dra ikull sig. Det verkar vara betydligt mera dödligt än mitt mjäkiga recept.

sqz: :))

l*eva sa...

Tittar avundsjukt på den fin chilin...och jag som ännu känner mig stolt över EN paprika..bah...

Dubbelörn sa...

Och du, stort tack för dina växthustips! Nu är grukbladen gröna igen o den växer o nya ämnen är på väg. Även tomaterna har vaknat till liv.

Varma tackkramar

Lilla B sa...

l*eva: Paprikor tycker jag är krångligare än dessa lättodlade.

Dubbelörnen: Skönt att det var så enkelt att rätta till! Nu kommer du aldrig att låta några gurkor hänga kvar mer :)