lördag, mars 13, 2010

Tomatlördag

Nu är fröna i jorden. Apelsintomat, Sungold, Chocolate cherry och Olivade.

Det svåra med sålådor inomhus är inte att hålla jämn och fin temperatur. Inte heller är det att se till att jorden är lagom fuktig. Nejnej.

Det svåra är snarast att hålla Monsterkatten på avstånd från de i hans tycke nymodiga och luxuösa toaletterna. Tänk bara - så underbart av snälla matte att sätta in jordlådor att krafsa i. Ute ligger snön djup men inne är det redan sommar... Mmmm.

Jag förvarar sålådorna bakom stängda dörrar. Monstret har gått lös förr på mina sådder.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kommer att så tomaterna nu kommande vecka. Känns fint! Nu börjar det...

Lilla B sa...

Ja, Slottsträdgårdsmästaren. Nu börjar det. Äntligen!

Jo sa...

Hurra! Nu börjar våren, nu har Lilla B satt igång :D
Jag ser fram emot en härlig trädgårdssäsong med dig!
Tyvärr lär det dröja ett bra tag innan sådderna kan komma i jorden, vi är ute vid rucklet nu och har tagit oss hit över 60 cm is....
(Jag stänger också dörren om mina sådder)

billan sa...

Jag sätter upp hyllor i fönstren så sådderna mina är relativt kattsäkrade.
Mitt värsta kommer v 13 när vi ska till fjällen, inte helt enkelt att lämna över omvårdnaden av de små liven till någon annan.....

reneesfotoblogg sa...

Men vilka spännande sorter!
mvh R

Malin sa...

Fniss...samma problem här..."härlig frisk jord om rumpan är inte dumt" sa katten..."tänk vad matte är snäll..."
För en stund sedan satt ena katten o skvätte vatten med tassen ur den ena vattenkannan...Det börjar bli trångt däremot...lådorna växer i antal och sen ska de planteras om...

Kram från Malin

Njut i din trädgård sa...

Jag skrattar så gott när jag läser ditt inlägg! Jag har samma problem men med mina småkillar som ska fram och pilla och gärna dra upp groddarna.

Lilla B sa...

Jo: Hej igen! Kul att du följer med en säsong till. Och självklart tittar jag in i Rucklet!

billan: Nä - det där att överlåta skötsel och omvårdnad av småplantor till någon annan känns inte roligt. Nog undrar man om de ska hänga halvvissna eller dränkta när man kommer hem. Plantorna, alltså.

reneesfotoblogg: Apelsintomaterna är lite spännande. Fasligt goda också.

malin: Fönsterbrädorna fylls med krukor, sålådor göms bakom stängda dörrar. Mycket har man att göra med sin vårsådd och skönhetsvärdet är ringa. Men det blir bättre längre fram!

Njut-i-din-trädgård: Visst är det knepigt hur snabbt de nosar sig fram till en sålåda Två sålådor med chili vräkte de ner på parketten för att par år sen. De var de lättsålda, kattskrällena...

Mian sa...

Apelsintomat låter spännande! Sungold var jag mycket nöjd med förra året och Chocolate cherry skall jag testa i år (jag köpte frön i går).
Men huvva så långt det är till vår här hos oss i Skaraborg. Jag har en odlingsbädd med dubbla pallkragar i min torpträdgård och snö går över dessa fortfarande...

Lilla B sa...

mian:Den där apelsintomaten är mycket god och fin i konsistensen också. Hoppas verkligen att fröna jag tog hand om klarat sig. Här i Bergslagen har vi också onödigt mycket snö.
Chocolate cherry har jag odlat tidigare och är supernöjd med. Den har en fin balans mellan syra och sötma.

Timjan o Akleja sa...

Härligt med sådder! Jag satte mina först igår, inga tomater i år men chilipeppar, basilika (5 sorter!) och en del blommor. Det ger vårkänslor! Som tur är har jag inga katter som river ner sådderna... :)

Lilla B sa...

timjan o akleja: Visst är det skönt att få stta igång med vårsådden. Fem sorters basilika - det var inte illa. Jag har inte sått min basilika än, jag tror det får bli den vanliga Genovese. Dottern gör pesto i storformat och den basilikan brukar bli bra.