torsdag, mars 18, 2010

Mynta till te?

Allehanda myntasorter finns det.
Fick en fråga från Sqz som vill veta vilken myntasort som blir bäst att göra te på. Det kan jag inte svara på eftersom jag inte är så begiven på te. Hoppas istället att någon av mina läsare kan lämna bra förslag.

13 kommentarer:

SqZ sa...

Jag känner mig djupt hedrad som fick ett helt inlägg. Tack :-)

Lilla B sa...

sqz: Vi får hoppas att det strömmar in svar. Pepparmynta lär förresten vara bra för magont - jag har faktiskt provat en gång. Men inte vet jag om det gjorde nytta och inet var det speciellt gott heller. Det var ju inte såna svar du var ute efter, precis :)

billan sa...

Grönmynta och marockansk mynta är fin-fint till te-bryggning (och till en caprina m rom....) Pepparmynta i en hallon-efterätt är mums.
Se till bara att ha myntorna i inhängnat område, annars sprider de sig gränslöst.
Må så gott!

Anonym sa...

Liten "anonym" kommentar HÄR. Vi kanske blir grannar! Vi får se idag om vi får hem lite papper.

/Mams..

Lilla B sa...

billan: Tack för svar om te och även för icke-te-användningen. Den är jag mest förtjust i ;)


Anonyma Mams.. Åh så kul det vore!

englundskan sa...

Men det finns ju något som heter temynta, jag trodde den var till att göra te på. Jag har aldrig provat, någon som vet? ska man använda de fina röda blommorna eller de gröna bladen? eller ska man inte använda den alls?
Te på timjan är snällt mot magen och lugnande dessutom.

Timjan o Akleja sa...

Marockansk mynta är godast tycker jag, annars är äppelmynta och grönmynta också bra. Och så måste jag tipsa om te på citronmeliss, jättegott och bra om man sover oroligt! Ger mindre drömmar och bättre sömn.

Lilla B sa...

englundskan: Hoppas att någon kan svara på om temynta verkligen är bra som te-växt. Att koka kryddväxter är gammal läkekonst. Får kanske anledning att koka lite timjante om det skulle behövas. Bra tips tackar man för :)

timjan och akleja: Tusen tack för tips! Citronmeliss ( hjärtansfröjd) tycker jag är jättegod till mycket. Men har aldrig prövat till natten. Det ska jag göra i sommar.

SqZ sa...

Tack för alla tips! Eftersom myntan verkar vara mycket växtvillig ska jag köpa plantor (satsar nog på grönmynta eller marockans mynta) längre fram och ha dem i krukor på trappen

reneesfotoblogg sa...

Englundskan frågar om Temynta och så vitt jag vet så används den för Bergamott-smak.
För övrigt så kan ju inte flera miljoner marockaner ha fel.
Och har man en gång satt den minsta lilla planta mynta, av vilken sort det vara månde, så har man den resten av livet för den är outrotbar, i alla fall i mitt land.
mvh R

Lilla B sa...

sqz: Det är verkligen tacksamt att ha en läsekrets som är kunnig och kan svara på ens frågor1 Ska också pröva den marockanska myntan som jag innan det här inlägget inte ens visste att den fanns

reneesfotoblogg: Tack för intressant svar. Speciellt tilltalar det mig att "miljoner marockaner inte kan ha fel". I och med det ska jag försöka få tag på just marockansk mynta och plantera i en kruka.

englundskan sa...

Nja, till och med temyntans livsglädje sätts på hårda prov på den här tundran. Magraste jorden i hela ovansiljan, här försöker jag anlägga en trädgård. Men mossan frodas, och rävrumpa och nässelsoppa lär vi också få. Men skam den som ger sig, med mera kompost ska nog temyntan tycka livet är värt att lev här också. Den förra plantan tynade bort.

Lilla B sa...

englundskan: Det är en evig möda att vara odlare i hårt klimat och med eländiga jordar. Men vi ger oss inte !!!