onsdag, september 12, 2012

Mogna tomater och vissnande blad

Så försvann sommaren och den efterlängtade växthussäsongen. Och hur gick det egentligen med odlingarna, tro? Det finns kanske någon som undrar.

Jodå - allt blev senare än vanligt. Solbristen gav mindre sockerhalt i tomaterna än det egentligen ska vara. Men å andra sidan ökar ju inte växthusmadammens BMI så illa kvickt då.
En positiv inställning är guld värd!

Den groteskt lilafärgade paprikan blev med tiden lysande röd och godare än väntat.

Vindruvorna behöver någon vecka till för att bli riktigt goda.

Mina många chiliplantor växte sig stora och frodiga. Många frukter blev det. Väldigt många och väldigt omogna. Om hösten blir mild och vänlig kanske det kan bli tal om en ordentlig skörd. Just nu ser det klent ut.

Bilden visar hur det ser ut i växthuset just nu. Bladen har jag tagit av helt och hållet på tomatplantorna. Det går inte, säger expertisen. Åjo, säger jag. Så gör jag varje år för att få in så mycket av sol som möjligt. Inga tomater har klagat. De mognar på istället. Tur att växterna inte läser i trädgårdsböcker. Sannerligen är det stor tur.

13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Och här hade allt torkat bort medan jag var borta i fem dagar! Någon hade glömt att vattna .., nu är det bara att tömma lådorna och göra i ordning inför hösten.
Vi har fått så där halvbra med små tomater som vi inte ens odlat själva, men ändå.
Och i jordgubbspyramiden fick vi hur mycket jordgubbar som helst - den var ett lyckokast -!
För övrigt kan meddelas att på diskbänken står tio burkar plommonmarmelad; kokad för några dagar sedan av den idoge pv.
Vi har fulla frysen nu med marmelad ,-)

bettankax sa...

Så fint växthuset är i september. Finns ju hur mycket som helst. Älskar denna månad men blir alltid lite vemodig i skördetid.
Önskar dig en fin höst:)

englundskan sa...

Kul att se dig igen, det har varit tyst och tomt...
Den här sommaren kan vi nog räkna in i erfarenheternas dystra låda, skördarna blir magra.
Tomaterna och en ny physalis var full med vita flygare, physalisen åkte ut och tomaterna ska bladas av snarast.
Vindruvorna är det enda att hoppas på.

Anonym sa...

Den lila paprikan är maffig. Hur smakade den? Stark mild eller mittemellan? :-) Om du vill kan vi byta chili-frön. Jag har Jamaican Bell och Peruvian Purple.

Jo sa...

Oj, så frodigt! :)
Nu har ju vårt växthus äntligen kommit på plats och jag har ju ditt växthus som stor inspiration inför nästa års säsong! :)

Du, det där med att ta bort bladen. I vilket skede ska man göra det? Tar du bort alla blad?

Ulrika - Timjan och pioner sa...

Vilken härlig bild från växthuset!

Lilla B sa...

Elisabet. Den där jordgubbspyramiden är ju genial. Mycket odling på¨lite plats. Dessutom lätt att slänga fiberduk över om natten blir kall.

Bettankax: Det är lite stressigt vid den här tiden. Koll på temperaturen är ett ständigt måste. Det hinner aldrig att mogna klart helt och hållet i växthuset men jag blir nöjd ändå.

englundskan: Vindruvor är inte det sämsta, vågar jag påstå!!

3rummedkatter. Paprikan var mycket mild och god. Jag byter gärna frön. Jamaican bells har jag men inte den andra. skriv din mailadress så byter vi postadress och frön. Jag har lite av varje.

Jo: Lycka till med växthuset! Jag bladar av tomaterna lite efterhand. De som gulnar ryker först. När solen sår lägre och dagarna blir kortare från mitten/slutet av augusti klipper jag friskt.

Ulrika: Tusen tack!

Anonym sa...

Se där är du igen, vad jag har väntat. Fint växthus har du. Mitt kom på plats till slut och tomatplantorna fick flytta ut från verandan. Nu skördar jag olika sorters tomater och känner mig stolt. Jag har gjort som du plockat bort bladen efterhand så nu är det bara tomater som mognar efterhand på kala grenar. Ha det gott med dina druvor. Jag har inte kommit så långt än. Sibayna

Lilla B sa...

Sibayna: Jag är nyfiken på vad du har för tomater. Hos mig har Tomato Berry och Sungold gått bra.

Anonym sa...

Eftersom jag är novis måste jag erkänna att jag har noll koll. Mina barnbarn älskar att leka i växthuset och de plockade bort etiketterna när de lekte bibliotek????? Mina "gula" tomater har gått bra och är mkt goda. En "röd sort" många men helt smaklösa. Ngn form av cocktailtomater har också gått bra och är mycket goda. Nästa år ska jag ha bättre koll på läget för växthus är jättekul. Odlade också "pärontomater" en har mognat resten sitter där retfullt gröna och inget händer men den var god.

Lilla B sa...

Du anonyme: Även om man blandar samman etiketter, rent av glömmer vad man sått eller att barnbarnen härjar i växthuset är det viktigaste att man trivs! Växthusodling är ett sant nöje och kärt besvär. Men fan ta all ohyra!!

englundskan sa...

Ja fan ta dom, har du några tips om vita flygare? Hur blir man av med dom?

Lilla B sa...

englundskan: Ett gammal och beprövat knep är att odla rejält med basilika. Jag brukar ta basilikabladen och klämma dem mot uppbindningstrådar, marktegel och allt annat som går att krossa blad mot. De där vita flygarna lär sky den i mitt tycke ljuvliga doften. Hos mig har vita flygare inte varit något problem sen jag använt mig av basilika men om det är tur eller verkligt avskräckande vet jag egentligen inte. Men jag tänker även fortsättningsvis framhärda basilika som avskräckningsmedel.