söndag, september 16, 2012

Kryddiga karameller


Chilipeppar med det kluriga namnet  Pimenta Barra do Ribeiro är växthuset lilla karamellbuske. Liten och söt och översållad av bärliknande frukter. Omogna är de vitgula. Halvmogna lila och som mogna helt röda. Styrkan växer också med mognaden.
Den här vill jag nog ha nästa år också. 

Vill man se den lilla raringen i sitt sammanhang kan man scrolla ner och kika på föregående bild. Längst ner till vänster står Pimenta Barra do Ribeiron.

Jäkligt tjusigt namn, förresten. Svårstavat också.

7 kommentarer:

Dubbelörn sa...

OK, då var vi här igen med frågor efter säsongens "lesson learnt"...

Efter att ha deltajstuderat dina bilder av växthuset så här i slutet på säsongen har min kära make följande frågor:
Hur stort är ditt växthus?
Hur många plantor, ungefär, har du av vardera sort?
Jordtyp?
Gödsel? (jag har upplyst honom om dina "skitsäcksgåvor" ;)

:D

Lilla B sa...

Örnen Örnen: Hälsa maken att växthuset är på 15 kvadratmeter. Mellan tummen och pekfingret hade jag 20 tomatplantor och 4 gurkplantor plus vinstocken i markbädden. I stora krukor stående på kanten till markbädden hade jag chili och paprika. 3 plantor i varje kruka och så många krukor jag kunde pressa in.
Jorden byter jag aldrig utan fyller på med trädgårdskompost och varmkompost. På våren hämtar jag mycket brunnen hästskit. Skulle det se ut att bli för lite jord i markbädden så köper jag några säckar planteringsjord.
Så gör jag och det brukar funka. Sen kan man bara önska bättre sommar än den som var.

Anonym sa...

Hej igen Lilla B. Det är jag anonyma Sibayna som inte kan hålla reda på etiketter och barnbarn vilket gör att jag inte kan tala om vilka tomatsorter jag odlat. Vet du om det finns sorter som är helt smaklösa eller om det beror på min "omvårdnad"? Har du ett mkt gott minne eller för du dagbok över det du planterar i växthuset? Vi hörs. Sibayna

Dubbelörn sa...

Tusan!... Han som trodde att misslyckandena berodde på att han "tryckt in" för mycket plantor i vårt växthus på 10kvm. Här odlas allt i stora hinkar, men med köpesjord o hönsgödsel.

Nästa års plan är att flytta växthuset o samtidigt höja den o självklart innefattas detta av en helt perfekt solig lagom varm sommar... *gapskratt*

Lilla B sa...

Sibayna: Visst finns det smaklösa tomater! Jag har en gång odlat en mycket köldtålig sort: Subarctic plenty och den var så trist att man lika gärna kunde dricka vatten.Bristen på sol i sommar bättrar inte på tomatsmaken. För högre sötma krävs mera sol. En gång i tiden skrev jag upp vilka tomatsorter jag odlade och hur de blev. När jag kommit upp i drygt 50 sorter struntade jag i att bokföra. Nu bara odlar jag :)

Dubbelörnen. Vissa sommar skiter sig nästan all odling. Det går nog bättre nästa år!

Mias Trädgård sa...

Hmm, min kommentar fastnade tydligen inte sist jag var här! Kommer inte så bra överens med de suddiga bokstäverna man ska tyda för att skriva... Ville bara säga att det är en underbar sort - både vacker och god! Vi hade med en planta till Zetas förra helgen och fröerna tog slut i ett nafs! Ha en fin helg! :) Mia

Lilla B sa...

Mia: Jag kan gott förstå att fröna tog tvärslut. I mitt växthus ska Pimenta d BR bli en trogen följeslagare.