lördag, februari 06, 2010

Är chilifröna pigga?

Finns det kraft nog i dem för att orka gro, tro? Mina torkade chilifrukter innehåller torkade frön. Väldigt torra frön. De är nämligen från förrförra årets skörd och jag är högst osäker på grobarheten.

För säkerhets skull tänker jag prova grobarheten hos dem innan sådden. Det är enkelt gjort: man tar bara tio, femton frön, lägger dem i fuktigt hushållspapper på ett varmt ställe och väntar några dagar. Då syns det tydligt om de är vid liv.

Om sanningen nödvändigtvis ska fram så är jag lite lat. Jag vill inte åbäka mig med en sådd som inte tar sig. Precis så är det.

12 kommentarer:

Bloggblad sa...

Du lat??? Du skulle nog behöva komma på ett litet studiebesök hos fru Bloggblad för att få den rätta betydelsen i det ordet!

englundskan sa...

Jag har också ett gäng chilli som fungerar som maraccas. Vi kan ju alltid försöka. Men har du tips om physalisskotten, de bara vissnar ner och dör trots kraftiga rötter, tror du jag är för tidig?

Lilla B sa...

bloggblad: Jag kommer gärna på studiebesök! Inte för att jag behöver lata tips (är verkligen mycket bättre på att göra ingenting än du tror) men för att det skulle vara kul.

Lilla B sa...

englundskan: Tror absolut inte det är ljusbrist. Ibland får man usel jord. Om inte jorden är dålig kan den vara för blöt eller för kall. Du gödlsar väl inte direkt efter planteringen?

billan sa...

Mina chilifrön från förra året växer och sprakar som bara den...Jag pluttar ner dem direkt i en liten såjordskruka, går det så går det, oftast går det:) Tror att många fröer man köper är betydligt skruttigare ..
Må så gott!

Lilla B sa...

billan: Jag sådde inga chili förra året så nu känner jag att det måste till. Förrådet med torkade chili börjar ta slut. Hade otur med den där sådden - katterna rev ner sålådan på parketten.Fick skrapa ihop all jord och börja om igen. Då var de mycket lättsålda, katterna!

Kokospelle sa...

jaha, typiskt! jag som redan pillat ned mina :-(. Nu håller jag i hatten och hoppas att det går med lite häxkonster att få fart på dem....?

gardenliving sa...

Bra tips om att prova grobarheten i fröna! Själv har jag sått mina chilifrön idag, får se hur de tar sig.

Lilla B sa...

kokospelle: De tar sig nog även utan abrakadabra, skulle jag tro. Ska vi byta plantor med varann utifall vi får några dugliga växter?

Lilla B sa...

gardenliving: Välkommen! Lycka till med sådden! Visst är det roligt att komma igång - vintern känns rätt B nu.

Kokospelle sa...

Abselut. Kommer det bara upp nåt så....
Jag har nån gammal skrynklig gubbe (?) "old wrinkled man" sen egna frön från från en lila sort samt nån köplila (samma kanske rentav? har lite dålig ordning). Den lila är iallafall super tycker jag, syns på min blogg där jag lade ut en bild de senaste dagarna.

Lilla B sa...

kokospelle: Den ser spännande ut! OM utifall att mina frön gror så blir det rätt ordinära röda, starka och goda chili. Inte så stora.. Vi får väl ha byte vid kaffeautomaten fram i vår :)