tisdag, mars 31, 2009

Tomatplantorna uppe

Ja - de har grott och är uppe, mina tomatplantor. För att inte bli onödigt rangliga har jag bytt rum för dem. Istället för att få ha det varmt och gott har de fått byta till ett rum där jag skruvat ner värmen.

Nu får de stå på tillväxt.

Förr sådde jag mycket tidigare men det var egentligen rätt onödigt. Plantorna blev rangliga och i slutändan fick jag tomater kanske bara någon vecka tidigare än vid senare sådd.

18 kommentarer:

Rosengeranium sa...

Mina tomater är buskiga och mörkgröna - jag vet inte om det är 'maten' (maskbajs, maskvatten och bokashi) eller att de står i ett soligt söderfönster. De första tomaterna börjar dessutom dyka upp...

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Vad duktig du är, redan drivit upp tomatplantor! Såg att du testat spikmattan som jag funderat på att köpa, men den är lite dyr och kanske inte så mirakulös heller... tack för recensionen då kan jag spara pengarna ett tag till:-)

Anonym sa...

Det är ju jobbigt det där med utrymmen. Just nu jagar jag rum i slottet där det är ljust och svalt...hittar inget bra...sådden får bli som den blir...jag har massor av sommarblommor som jag redan skolat om och som nu sitter i planteringsjord. Tänk då att det är två månader kvar tills de ska ut...

Åsa! sa...

Nu finns det hopp!

Bloggblad sa...

Jag läste längre ner om spikmattan - har du fortsatt pröva? Jag har läst så mycket positivt om den, men vet ju inte om de som skriver det får provision...

Massören som jag går hos, säljer den, och hon är övertygad om dess förträfflighet... men som sagt. Hon säljer den ju...

Lilla B sa...

rosengeranium: Grattis till en lovande tomatskörd! Det är säkert en kombination av allt det där som ger såna förstklassiga plantor.

Lilla B sa...

karin: Jag jublar inte över spikmattan. Det är säkert individuellt hur man uppfattar den men jag känner inte att den tillför något annat än att man verkligen ligger avslappnad under tiden. Men det kan jag göra ändå. Det är bara en träningssak.

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: Det är då rent otroligt att sommarblommorna snart ska ut. Bara två månader kvar för dig. Jag räknar med lite drygt två. Här är isen kvar på sjöarna, snön smälter men den ligger förfarande överallt. Jag har det mesta av sådderna kvar.

Lilla B sa...

åsa!: Ja, nu äntligen finns det gott hopp!

Lilla B sa...

bloggblad: Jag stämmer absolut inte in i lovsångerna till spikmattan. Tycker inte allsatt den har några effekter som vanlig avslappning inte kan ge lika bra.
Spännande att ha provat - men mer är det inte. För mig känns det som om placeboeffekten är stor.

billan sa...

Även jag har väntat med en hel del frön ingen idé att så för tidigt, usch för rangelplantor. men likväl börjar det bli lite trångt på fönsterbrädorna chili, pelargon, sommardahlia, basilika, minipenseér och pelargonnäva kämpar om utrymmet......

Bloggblad sa...

Jag råkade få syn på det här i nätversionen av AB:
"Matten hjälper även vid depprition och ångest. Efter att ha legat på den i ungefär 30 - 40 minuter varje dag i 2.5 vecka så började min depprition försvinna och efter 4 veckor så kände jag ingen ångest eller depprition. jag sover mycket bättre sen jag köpte en och man mår hur mycket bättre som helst. verkligen värd dom där 680 kr som den kostar."

Som sagt... depprition vill en ju'nte ha... Men en del kanske har lättare för att botas av placebo än andra.

Jag har ju min fakirgrej när jag springer ett varv barfota i snön innan jag somnar. Om det finns nån...

epsilon sa...

Oj, jag blir lite matt när jag läser om er odlarenergi. Har krafsat på lite ny jord på pelargonerna. Spelar i en mycket lägre division men gläds ändå över de små blad som tittar fram.

Lilla B sa...

billan: Trängsel blir det ... Men sen, vad skönt det blir när man får bära ut alltihop! Snart är vi där!!

Lilla B sa...

bloggblad: Strunta i spikmattan! Sticka några randiga varv istället. Anlägg en liten kryddträdgård ( i en kruka) och lös lite korsord. Det håller mången depprition borta.

Lilla B sa...

epsilon: Kallar du detta energi?! Icke! Det är blott latmasken som vickat lite på yttersta delen. Vänta bara när odlarivern hugger tag. Då jäklars ...

Bloggblad sa...

För att inte tala om alla mina långa "pimader" som dottern sa när hon var liten. Vi satsar på gratisavslappning... idag har jag tränat (liksom varje ledig torsdag) mindfullness. Det är inte så dumt det heller.

Lilla B sa...

bloggblad: Jag är väl lite yrkesskadad och vill gärna se att det finns mer än anekdotisk bevisning för förbättringen.
Att träna avslappning metodiskt är förträffligt. "Pimader" också - men jag har nästan ledsnat - de är så tråkiga att jag nästan dör.