måndag, mars 16, 2009

Spikmattan - en användares synpunkter


Nu har jag använt den indiska spikmattan under några veckor. Skinnet är inte perforerat och jag känner mig precis som vanligt, dvs varken bättre eller sämre än innan. Har jag legat för få gånger på mattan? Eller fungerar den rent av inte?

Det kan jag ännu inte svara på.

Två gånger har jag somnat. Är det mattans förtjänst? Inte alls säkert. Om man är sanslöst trött och lägger sig att vila är det svårt att undvika att somna. Ligger man dessutom fastnaglad i madrassen har man inte så mycket annat att göra dessutom.

Man blir varm av piggarna sägs det. Håller inte riktigt med. Ryggen blir visserligen illröd av plastpiggarna men känns mest som när man haft en rivig ylletröja på sig. Mer en känsla av irritation än av värme, tycker jag.

Har ryggondskan gett med sig? Ja - ryggskottet har klingat av. Är det mattans förtjänst? Eller har tiden gått och naturen gjort sitt? Det kan jag inte veta.

Lutar nog åt att spikmattan i sig inte har så stor inverkan på mitt välmående. Jag vill inte döma ut den som bluff eller båg men förhåller mig skeptisk.

Återkommer med nya rapporter om ett tag.

26 kommentarer:

SqZ sa...

Jag har ju också blivit med spikmatta och jag stör mig mest på att den gör så jäkla ont!

Panter sa...

Bra, att du är sunt skeptisk. jag tycker att det finns många som gärna och snabbt är väldigt entusistiska. Nu menar jag inte spikmattan utan sådan här fenomen i allmänhet.

Nollan sa...

Det var ju skönt att höra att ryggen är bättre - spikmatta eller ej! Så nu är du igång och samlar steg för fullt igen, antar jag?! Eller hjälpte inte de där spikarna ens mot latmasken eller vad det nu var du sa dig vara ansatt av ;)

Lilla B sa...

sqz: Kastar du dig ner på den eller lägger du dig lite försiktigt? Vi har säkert olika hög smärttröskel eftersom jag inte tycker att den gör speciellt ont

Lilla B sa...

panter: Brukar förhålla mig lite avvaktande tills jag provat själv. Är väl en skeptiker till min natur, skulle jag tro.

Lilla B sa...

nollan: Latmasken är svårutrotad, vill jag lova. Is och knaggligt underlag har jag skyllt på senaste tiden. Men det blir lite mer gående alltefterhand. Så hoppet är inte ute att jag blir en storgångare igen!

RosaMilton sa...

Jag som tycker den är underbar! Funkar bättre än massage! Fast jag ska tillägga att träning fungerar allra bäst mot min rygg och axelvärk. Men träning + spikmatta är fantastiskt. För mig funkar den nervarvande oxå. Jag har många barn och stökigt runt omkring. Ibland är jag supertrött, får möjlighet att lägga mig en halvtimme, men då klarar jag inte av att somna om jag inte lägger mig på spikmattan. Då slocknar jag efter ett par minuter. Och har jag huvudvärk hjälper den oxå!

Så lite lovord från mig iaf :)

MvH/Malin

epsilon sa...

Men gode värld - ligger du på den där. Har hört talas om den men aldrig sett hur hemsk den ser ut.
Man måste nog vara starkt övertygad för att den ska göra verkan

Åsa! sa...

Skönt att ryggen är bättre Lilla B!

l*eva sa...

lilla b: Du är inte tillräckligt stark * i tron * :)

Rosengeranium sa...

Tack för att du gör detta åt oss! Vet inte om jag någonsin kommer att behöva en spikmatta, men det känns tryggt med en recension i bakfickan.

Slottsträdgårdsmästaren sa...

En kamrat på jobbet har provat en sådan där spikmatta och han blev av med värken sa han... men som du säger så vet man ju inte om det var spikmattans förtjänst eller om värken släppte ändå.
Hoppas att du blir av med värken nu när trädgårdssäsongen börjar. Du får anställa en trädgårdsmästare annars!

Lilla B sa...

RosaMilton: Jag tycker det är utmärkt att den funkar för dig! Det är väl så med det mesta i botemedel - en del fungerar det för men inte för andra. Jag ska fortsätta och se om det blir ändringar till det bättre för mig. Att vila sig i form låter så attans bra!

Lilla B sa...

epsilon: Jajamen - visst vilar jag mig på den. Ligger bara på ryggen, dock. Man har sina begränsningar ...

billan sa...

Skönt att höra att ryggen är bättre! Jag tror att det där totyr-redskapet är lite överskattat. Det är säker tiden som läkt ditt onda.
Jag tillhör skaran som är väldans skeptisk mot "nya flugor" tills jag blivit riktigt överbevisad.

Lilla B sa...

åsa!: Ja, det är verkligen skönt att kunna resa sig, röra sig och böja sig utan att det känns hemskt.

Lilla B sa...

l'eva: Det ska mycket till innan jag låter mig övertygas. :)

Lilla B sa...

Rosengeranium: Jag tillhandahåller gärna resultaten av provliggning på spikmatta. Kan tänka mig ytterligare saker att prova - sekatörer, trädgårdshandskar och god mat. Läsekretsen kan få allt möjligt och omöjligt - här knusslas inte :)

Lilla B sa...

Slottsträdgårdsmästaren: Det illvärker inte längre utan jag bara känner att jag har en rygg. Och det är väl kanske tur det. Bor ju i skogsbrynet och damer utan rygg är nog släkt med skogsrået ... Och det vill jag faktiskt inte vara.
Så snart snön försvinner tar jag mig ut med stege, sekatör och såg. Här ska beskäras!

Lilla B sa...

billan: Tror nog också mest på tiden och på de träningsrörelser jag ska göra (och gör). Men att ligga på spikmattan och absolut inte göra något annat är säkert välgörande i sig. Men det skulle det vara att slänga ikull sig i soffan också.

SqZ sa...

Jag lägger mig ner mycket, mycket försiktigt. Normalt sett tycker jag inte att min smärttröskel är så låg men i det här fallet är det annorlunda.

Lilla B sa...

sqz: Då är det nog så att jag är en betydligt mer hårdhudad typ än du ;)

PGW sa...

Jag gillar verkligen min spikmatta! Fotograferad i den där vinkeln ser den onekligen brutal ut ;-) Den är snällare, jag lovar. Den sätter fart på blodcirkulationen, och det är det som är problemet i mina muskler säger min massör, jag sitter för länge och blodcirkulaitonen blir dålig och så blir jag stel.

Jag vet inte om den hjälper så mycket mot ryggskott, jag provade när jag hade ryggskott i somras, och lite hjälpte det väl, men inget revolutionerande. Då var vetekudden bättre i det läget.

Min mamma är fakir tror jag, hon står på spikmattan när hon fryser om fötterna ...

Lilla B sa...

PGW: Va?! STÅR hon på mattan?! Det kallar jag fakireri. Dagtid, när jag använder mina gungskor, håller jag värmen. Får kanske göra som din mamma på ledig tid - ställa mig på mattan istället. Jösses ...
Skulle aldrig kommit på idén själv.

disa sa...

花鄉,愛情海,百威,為楓精典,比佛利,新阿里山,儷京,御花園,風華,溫莎堡,晴海冷泉,紐芬堡,歐悅,名湖水岸,歐悅,萬里仙境,北極星,皇居,禾楓.湯泉,香緹,湯野,水漾,金色河畔,戀愛,新阿里山,皇家花園,山櫻花,名家,風華,美麗殿,艾蔓,薇星,皇城,泰皇,風雅頌,欣歡,名爵,竹田驛站,薇星,風雅頌,愛摩兒,墾丁,雅柏,天母,威斯堡,嘉賓閣,伊都,衣蝶旅店,樹林月圓,萬里仙境,北極星,華都飯店,馥嘉商務,唐城,雙橡園,百老匯,紫園,夏卡爾,竹林雅緻,好來屋,馬德里,湖山度假,蔚藍海岸,約客頂級,儷灣,真善美,歐香,愛莉園,人客

Lilla B sa...

Disa: Precis! :)