söndag, november 25, 2012

Bortom snöskyffel och dubbdäck

Än är vintern inte så hård och eländig som den kan vara. Men vänta bara - snart är det långfillingarnas och tjockfleecens kyliga tid. Inte eftertraktad alls, vill jag påstå. Nähä. Och vad kan man se fram emot då? En del gillar julbestyr och andra skridskoåkning. Jag ser mest fram emot att nästa odlingssäsong ska komma igång.

Tidigt på året startar den. Redan mellan jul och nyår tar jag mig in i växthuset med sekatören i handen och vinrankan för ögonen. Det är en lämplig tid - inte för tidigt efter växtsäsongen så plantan förblöder. Och inte heller så sent att den börjat växa. Jag beskär hårt. Stenhårt.

Nästa hållpunkt i odlandet är januari/februari. Då läggs grunden till årets hetta! Inte den som möjligen kallas sommar utan den man avnjuter färsk eller torkad. Chilin, alltså.

Se på denna vackra bild! Chilifröer från Thailand direkt ner i min rostfria brevlåda! Som bonus slank det med en påse tomatfröer också. Tack snälla bloggkompis!


17 kommentarer:

Elisabet. sa...

Så r o l i g t!!!

Lilla B sa...

Elisabet: Ja, det är verkligen roligt. Du kan tro att jag blev glad över kontakten och sen dessa fröer! Tänkte mig några urkärnade saker bara. Glad blir man i vintermörkret.

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Julbestyr och trädgårdsbokläsning mysigt nu

Lilla B sa...

Julbestyr är inte min likör men till advent åker ljusstakar och stjärnor fram.

Susie på Stjärnarve sa...

Älskar chili - men gillar inte att dra upp frön. Alltså får jag köpa dom plantor som erbjuds och det är ju inte så mycket att välja på precis!

Lilla B sa...

Nog ska det väl gå att hitta roliga plantor till försäljning??! Du får skriva på nätet fram i vår och efterlyst. Man kan skicka småplantor per post utan vidare.

Anonym sa...

Jag önskar dig en god jul!

Lilla B sa...

Ha en riktigt God Jul du också! Och sen ett osedvanligt förträffligt odlingsår!

Agnetha sa...

Hej svejs! Na söker en trädgårdsbloggare, tänkte direkt på dig, nåt av intresse?

Lilla B sa...

Jag anmälde mig som intresserad. :)

Lilla B sa...

Jag anmälde mig som intresserad. :)

Karin sa...

Nu är det snart vår igen och dags att börja förgro... Härligt!

Lilla B sa...

Karin: har suttit idag och velat fram och tillbaka över vilka fröer som ska beställas. Verkligen härligt att se fram emot ett nytt odlingsår !

Anonym sa...

Hej Lilla B! Har du chilifröer som du möjligtvis vill sälja? Jag vill så gärna prova att odla chili då du skriver så inspirerande om dem. Var ute på promenad häromdagen och hörde talgoxen för första gången, inte så starkt men ändå,då gick tankarna till min stuga och växthuset i G-hyttan. Undrar om vinrankan klarat vinterkylan. Sibayna

Lilla B sa...

Hej Sibayna! Jag har många fröer. Du får gärna ta del av dem. Skriv din mailadress så kontaktar jag dig.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lilla B sa...

Sibayna: Du har mail