måndag, oktober 10, 2011

Snart stängningsdags


Inte bara skolslöjden innebar eländes halvfärdiga arbeten, igår slet jag hårt med växthuset men hann bara halvvägs innan det blev kväll. Tomatplantorna tronar i alla fall på komposten. Chileplantorna gör dem sällskap. Kvar härinne hänger en tom melon-BH, här står krukor som ska tvättas rena och mycket allmänt plock som ska bort.

De sista apelsintomaterna fick under helgen lämna frön till nästa års sådd. Barnbarnet på 6 år hjälpte till att först ta fröna ur de välmogna tomaterna och sen tvätta dem. När pappan kom för att hämta fick han veta vad som timat under dagen:
- Pappa, pappa! Vi har tagit frön ur farmors ruttna tomater.

Den halvtrista bilden här ovan beskriver läget i växthuset.
Kan man annat än att längta efter nästa vår?

12 kommentarer:

billan sa...

Härligt! Nu har du legat i, tur du haft bra hjälp med fröarbetet:)
Mitt växthus är fullt igen.......av trädgårdsmöbler och ett par cyklar:)
Krukorna står på rad utanför garaget och väntar på tvätt. Min plan är att det ska ske innan de blir översnöade:(

Lilla B sa...

billan: Hade till och med träningsvärk i armarna efter söndagens slit.:). Det kommer min själ inte in en pinal i mitt växthus innan jag själv drar igång det till våren.
Chilefröerna ligger fint i sina melittapåsar i väntan på bättre tider.

billan sa...

Vi var tvungna invadera växthuset med möblerna, eftersom jag har fyllt förrådet med fönster och dörrar som jag hoppas skall bli ett större växthus i sinom tid:) Ännu en av mina förträffliga ideér:)

Anonym sa...

Höst och frost är ett elände. Låtom om gå direkt på våren och skippa vintern :-)

Lilla B sa...

billan: Ett större växthus är alltid en glimrande idé!!

3rum&katter: Ja, om vi kunde stansa ut senhöst och vinter ur kalendern....så skönt det vore!

blomkronan sa...

Skönt att du har fått städningen gjord. Det är inge rolig uppgift på hösten. Men jag måste då ändå säga att jag känner att det är lite skönt att säsongen är slut nu, det betyder att man får vila lite från trädgårdsarbetet och ladda batterierna, att planera och drömma över vintern har sin tjusning det oxå =).
kramis Mari

Christina sa...

Vinrankan är nerklippt till roten! Allt är slängt och utstädat. Burit in all gammal tegel till golvet. Så nu väntar jag bara på våren när växthuset ska göras om! Men jag hade förträngt hur litet det var! Trodde i mina drömmar att jag skulle ha en mysig stol där men nä, där får inte plats en pall! Men krukor med tomat och chilli ska där odlas./Christina

bettankax sa...

Blir alltid lite vemodig när ditt växthus stängs för säsongen. Tycker det var nyss snön låg djup och du började förbereda för att öppna.
Så nu ser jag fram emot nästa säsong. Och innan vi vet ordet av är vi där:)

Anonym sa...

Duktigt att städa galshuset! Och nu onekligen ser man att säsongen är över... trist förstår jag. Men... det kommer en vår, så småningom...
heanku

Lilla B sa...

blomkronan: När allt är klart ska jag också tycka att det är skönt men än så länge har jag rätt mycket kvar....och ute är det frost. Underbart är det när frönyheterna dyker upp vid juletid!! Det får vi se fram emot.

christina: Så spännande med totalomgörning! Men en liiiiten pall kan du väl få plats med?

bettankax: Du trogne läsare som följer mina förehavanden i växthuset år efter år! Det är verkligen kul för mig. När jag stryker den rutiga duken tänker jag på dig :))

heanku: Det är inte riktigt klart i växthuset är - vill inte ha det så slarvigt inför vårens jobb. Men hu så kallt det är nu. Och oinbjudande till trädgårdsarbete- tacka vet jag våren!

Susie på Stjärnarve sa...

Hittade din blogg när jag letade på nätet efter tips om övervintring av dahliaknölar. Jag brukar normalt inte spara knölarna, men i år så har jag både dom och cannaknölar att ta hand om och tänkte därför göra ett försök. Men eftersom jag har världens minsta kallförråd ("holken", f.d. soprummet - men jag kan reglera temperaturen) så tänkte jag lägga knölarna i separata plastpåsar och torv. Nu såg jag att det kanske är bättre att lägga dom i papperspåsar!?
Sen hittade jag din mycket intressanta och roliga, men hemskt äckliga, undersökning om fästingar,*usch* så nu måste jag läsa tillbaka allt du har bloggat om! alltså lägger jag till dig som vän om det är OK!!

Lilla B sa...

susie: Hjärtligt välkommen hit! Trevligt tt bli "upphittad" och tillagd.
Som du märkt är det inte bara tjusigt och fint i trädgården som beskrivs här i bloggen utan ruttnande tomater, otäcka fästingar och katten som nog är släkt med en galt får också plats.
Dahliaknölarna vill ha det torrt. När man tar fram dem på vårekanten är de hoptorkade och ser alldeles döda ut, men hej vad man bedrar sig. Jag brukar bara släpa ner dem i källaren och där får de stå. Mörkt och torrt är bra så de inte börjar vilja växa för tidigt.