När barnen var små satte vi upp gungor mellan träden. Nu är barnen stora, träden påträngande nära huset och ljuset stängs alltför mycket ute. Och så fort de växer! Inte bara barnen utan träden också. Knappt hinner man vända sig förrän det står en gran i hallen.
I trädgården skymmer träden växthuset för mycket och tomaterna tar för lång tid på sig att mogna. Det hela går segare för vart år.
Vi anlitade en firma som precisionsfällde med den äran. Huset står kvar liksom garaget, växthuset, vedboden och uthuset.
Jag kan meddela att en lärk på 23 meter inte har grenar som lärkvingar...
9 kommentarer:
Hur många soltimmar får växthuset nu? Vad är optimalt? Beror på materialets ljusgenomsläpp antar jag... Vi funderar själva på om ett träd skuggar för mycket eller om det är bra med lite skugga mitt på dan.
ida: Det är bara bra med lite skugga. Innan trädfällningen låg växthuset mer i skugga än i sol. Nu är det tvärtom.
Ett växthus behöver ljus men inte tokmycket värme. Om man har plast så bränner ju aldrig solen och det är också bra.
Ser med beundran hur ni bygger ert växthus, följer dag för dag :). Lycka till!!
Nä lärkvingar är nog inte ordet för dessa grenar *gapskratt*.
Behöver lite råd igen... Våra tomatplantor tar sig inte. Tycker vi gör enl konstens alla regler, men alla kan väl inte hamna under "ibland skiter det sig" ?? :D. På vissa är det glest med blad o de gulnar dessutom. Väldigt lite blommor på somliga...
Vad säger gurun om detta? För lite gödsel, för mycket gödsel, för lite vatten, för mycket vatten? Är hönsgödsel för starkt?
Väntar med spänning svar fr Oraklet :D
dubbelörnen: Var har du dem nånstans? Inne i växthuset? När de inte växer till sig så bra är det nog för mycket vatten de fått. Känn på jorden och lugna dig med vattningen om det är blött. Hönsaskit är fint men mycket kväverikt. Det kan bli för mycket av den varan. Då gynnas bladtillväxten på bekostnad av frukt. Det kan vara en oturlig kombo: för mycket vatten och för mycket gödning.
Håll igen ett tag, tjyva dessutom plantorna om de inte är busktomater så ser du vad som händer. Tror nog att de bättrar sig.
Ja, de står i växthuset. Och jag brukar ha uppgiften att tjyva o det jobbet utför jag till fullo.
Ska förmedla övrig info till växthusansvarige... ;). *gapskratt*
Tacka o bugar
Ja nu återgår jag till fästingarna. Har lite info. De fanns redan på dinosauriernas tid. Lever 2-3 år släkt med skorpioner och spindlar.De är aktiva när ute temp överstiger + 5. Den vanligaste i Sverige saknar ögon. Den befruktade vuxna honan som sugit blod sin tredje gång lägger upp till 2000 ägg innan hon till slut dör (därav dina äggliknande kanske). Den som smittas av TBE är sedan immun resten av livet. Borrelia kan man få hur många gånger som helst.
agnetha: Tack för info. Äggen i burken har fortfarande inte torkat ut. Ska se vad som händer framöver. Fick gå till ortens VC för påfyllningsdos av fästingvaccinet. Gott att kunna skydda sig från TBE åtminstone.
Just ja tack för påminnelsen jag ska också fylla på vaccinet.
Agnetha: Kollade fästingburken idag också: det lever en seeg fan fortfarande...
Skicka en kommentar