söndag, mars 06, 2011

Matgäster och små frönI syrenen utanför köksfönstret hänger fröautomater med solrosfrön och hampafrön. Påsar med jordnötter och några talgbollar rör sig i vinden. En rätt enahanda meny kan man tycka men middagsgästerna klagar inte. Möjligen tycker de att talgbollarnas kvalité inte är så hög som de skulle önska. Det är köpebollar och jag misstänker att fettet inte är riktigt gott. Tänker inte provgnaga och känna efter.
Talgoxar, stjärtmesar, blåmesar, svartmesar, talltitor eller entitor, nötskrikor och den glupske spetten är stamgäster.
Från skogen kommer råbocken och ekorren. Den lille tjocke och rödbrusige domherren kalasar också gärna på nerfallna solrosfrön.

Innanför fönstret sitter Monsterkatten och illstirrar på dem, klapprar med tänderna och viftar på svanstippen.

Själv har jag sått en låda physalis. Helt utan att klappra med tänderna.

Se där - en alldeles vanlig söndag i Bergslagen.

12 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Vilka härliga besökare! Domherren har varit frånvarande i år, antagligen för att vi bara haft de där stora talgbollarna o nötter. De gillar ju annars att sitta vid fågelborden.

Snön har sjunkit ihop rejält men än kommer vi inte in till växthuset. Men längtan är enorm efter vårbruket! :D

billan sa...

Det där tycker jag var en särdeles bra dag:)
Jag tror inte jag får plats med någon physalis i år....måste bygga ett större växthus nästa år. Om jag orkar hålla ut en vinter till vill säga och inte flyr till varmare breddgrader!
Må så gott och ha en helt vanligt fin söndagskväll i Bergslagen!

Lilla B sa...

Du dubbla örn: Jag skottade och skottade för att ta mig in i växthuset. Snön har inte sjunkit märkbart än men det brukar gå rätt fort när snösmältningen väl börjar.

Rådjuren gillar jag på vintern men fan ta dem när de äter upp alla mina blommor och grönsaker! Älgarna är inte heller väl sedda eftersom de förstör äppelsträden. Men bor man i skogen så är det som det är. Man får bita i det sura äpplet som älgarna möjligen lämnat kvar...

Lilla B sa...

billan: Det var en riktigt präktig dag. Särskilt som jag fick tvättat två maskiner också. (klappar mig särdeles belåtet på axeln...)
Egentligen får inte jag heller plats med några physalis men teori och praktik är inte samma sak.
Här ska det klämmas in växter!!

slottsträdgårdsmästaren sa...

Vilken fin söndag!

Lilla B sa...

Slottsträdgårdsmästaren: Det var en utmärkt dag! Inte behöver man flänga runt i skidspåren för att uppleva naturen, precis när den kommer och visar upp sig precis utanför fönstret.

Malin sa...

Så fint besök ni har och det är mysigt att sitta o titta på de små liven...Sen att du har "tandskaller" därtill måste förhöja upplevelsen...
Rackarns katt men charmig!

Kram från Malin

Lilla B sa...

malin: Jag vågar påstå att Monsterkattens charm bedarrar när han ställer sig upp mot köksbordet, trycker fast klorna i bordsskivan och glor stint mot osten. Det gäller att serva honom snabbt som attan. Går det för långsamt sätter han klorna i mitt högra lår istället. Jag ser rent loppbiten ut där, kan jag säga. Men bortsett från det är det en trivsam katt. Något storväxt f ö. Speciellt om magen.

nell sa...

Vilka maskiner har du tvättat; kompostkvarnen? gräsklipparen?

Lilla B sa...

nell: Ha ha där fick både du och jag nåt att fundera på :))

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Men så söta bilder, och rådjuret som du lyckades fånga också! Har plöjt reklambroschyrer med växthus, hur stort är ditt? Har du måst skotta taket ofta i vinter? Svårt att veta vilka som tål Norrbottniskt klimat.

Lilla B sa...

Karin: Köpte mitt växthus 1993. Det är ett norskt med bra taklutning för att man ska slippa sopa bort snön i ett. Den här vintern var ju rätt besvärlig och jag har tagit bort snö på taket vid två tillfällen.
Dubbel isolerplast i väggar och tak. Aluminiumprofiler. Det är ett stabilt hus som har stått sig i nästan 20 år. När jag köpte det var måtten 4x2,6 m. Efter några år blev det lite för litet, tyckte jag. Det var lätt att köpa utbyggnadsmoduler och bara flytta med gaveln. Nu är det på runt 15 kvadrat.
Jag är mycket nöjd med mitt växthus och även med bemötandet från firman Termoprodukter. Då kunde jag beställa det i Sverige, jag vet inte om de har återförsäljare här nu. Skriv till dem och hör dig för.
Deras hemsida hittar du här:
http://www.termoprodukter.no/