måndag, september 20, 2010

Dålig uppdatering men en ny spade i allafall

Sent ska syndaren vakna, sägs det. Det kanske passar in på en blogg som blir lite uselt uppdaterad. Eller rent av på bloggeristen.

Men allt är inte bara tröghet och elände:
Den förkomna spaden har ersatts av en nyinköpt.
Trattkantarellerna plockas i sån höghastighet att knappt en älglus hinner fastna på mig. Tror rent av att det är färre älglöss i år än på länge.
Potatisen är upplockad ur landet.
Chilin mognar och än finns det lite tomater.
Jag fjäskar för dem med värmefläkt på nattkröken. Vem vill frysa, egentligen?
Ingen, skulle jag tro.

6 kommentarer:

baratradgard sa...

Älglöss?

Lilla B sa...

baraträdgård: Det är platta, svårdräpta lusflugor som landar på sitt värddjur som är älg, hjort eller rådjur. De tar fel ibland och landar på folk. När de landat bryter de av sina vingar och börjar kravla runt för att börja suga blod. Betten är obehagliga men än så länge sägs det att de inte sprider sjukdomar.
Otrivsamt, med andra ord.

baratradgard sa...

Oj där lärde man sig nåt nytt. Inte tror jag vi har såna i södra Skåne! I så fall hade jag varit i riskzonen/blickfånget för mig ger sig alla mygg och bitande flugor på.

Lilla B sa...

baraträdgård.: Här i Bergslagen hade vi inga heller för många år sen. Det är en rätt ny insekt, tror jag som kommit österifrån. För ett par år sen formligen exploderade populationen här i skogarna. Det är mycket viltrikt här så de hade det gott förspänt. Älglössen klamrar sig fast och är svåra att bli av med där de kliver runt på en. Mycket otrivsamt.

Det finns en etikett som heter Älglus i högermarginalen. Där har jag samlat lite småt och mindre gott om just de här lusflugorna.
Var MYCKET glad att du slipper dem!!

epsilon sa...

Just det - inga älglöss i år men såå mycket trattisar. Man får passa sig så att man inte plockar mer än man orkar rensa.

Lilla B sa...

epsilon: Det vill gärna bli lite för många trattisar ...
Tur att de är torkvänliga och tar liten plats när de väl skrumpnat ihop. Bra som julklappar eller present vid andra tillfällen till dem som uppskattar trattkantareller.