söndag, oktober 04, 2009

Sista inlägget


Odlingssäsongen är slut så när som på lökplanterandet. Blomsterlökar sätter jag inte i år men några vitlökar ska absolut ner i landet. Thermidrome är en pålitlig sort - den får det bli.

I växthuset är det slutskörd som gäller. De sista tomaterna ska jag hämta in under dagen liksom physalisen. Alla vindruvor hinner inte bli klara innan vintern, det är helt säkert. Synd att så många halvmogna klasar blir kvar. Kan man använda dem till något, tro? Knappast - de är sura så öronen viker sig inåt.

Gladiolerna som märkligt nog blivit vita allihop ska upp ur jorden och läggas i källaren för vinterförvaring.
Allt visset ska bort och sen spolar jag ur växthuset. Till våren brukar jag tvätta med varmt såpvatten. Egentligen borde jag göra det redan nu men jag är så gräsligt frusen av mig. Inväntar vårsolen istället för att tampas med höstmörkret.

Odlingssäsongen var inte den bästa om man bortser från salladen. Aldrig förr har kökslandet haft så mycket, så fin och totalt snigelfri sallad. Och inte bara det. Trots 5 graders kyla står den fortfarande grön och grann. Rådjuren har dessutom helt missat att salladen varit kökslandets glänsande stjärna.

Detta inlägg har förresten nummer 1323.
För tre och ett halvt år sen började jag skriva om min trädgård och mitt växthus. Ville i all anspråkslöshet berätta om en amatörs odlingar i ett kärvt klimat och på mager skogsmark.
Känner att jag efter några bloggskrivarår upprepar mig alltför mycket.
Därför avslutar jag idag bloggen Lilla B.
Kommer inte att ta bort bloggen - den får ligga kvar om jag ångrar mig nästa år. Lite får man gardera upp sig.

Tack alla läsare för så många trivsamma kommentarer. Tack för alla mail och för utbyte av växter.
Även om jag inte fortsätter att skriva så kommer jag naturligtvis att fortsätta läsa hos er.

Ha det gott!

71 kommentarer:

Bloggblad sa...

Åh, så trist för oss... men jag förstår dig, känner också många gånger att jag upprepar mig. Som idag t.ex... hur många sångfågelsnuttar har jag lagt in egentligen?

Men du, du kan väl blogga om annat?

SqZ sa...

Jag tycker också det är synd att du slutar skriva om ditt odlande- du har gett mig så oerhört många värdefulla tips :-)

Lilla B sa...

bloggblad: Skriva är roligt, mycket kul till och med. Kanske blir det något bloggande i framtiden, det är inte omöjligt. Men om vad? Ingen aning.

Lilla B sa...

sqz: Roligt att höra att du fått lite användbara tips genom min blogg! Jättekul!

Lena sa...

Så trist, men jag förstår också, känner allt oftare samma sak.
Ett litet inlägg i veckan eller varannan vecka kanske då...om annat...och om trädgård och sjöbilder... kanske...

Nollan sa...

Då får jag tacka för trevlig läsning! Och hoppas att det kanske blir en fortsättning en dag i framtiden. Ha det gott!

kirsti sa...

Tack Lilla B för alla år av trevlig bloggbekantskap!
Tror dock att du kommer tillbaka i någon form så säger inte hejdå utan på återseende! :)
Ha det gott!
/Kirsti

l*eva sa...

Vet precis hur det känns!

Funderar också på att...avvakta med Bloggen till *bättre tider*.

i hörs nog av, ska Du se!

Lilla B sa...

Lena: Det är inte roligt om bloggen blir ett sänke istället för ett roligt fritidsäventyr att hålla på med. Är missbelåten med mina inlägg och slutar/gör ett uppehåll.

Lilla B sa...

Nollan: Tack för alla trevliga kommentarer och uppmuntran till motion. Jag är fortfarande förskräckligt lat, serru men känner att stegräknaren glor illvilligt på mig :)

Lilla B sa...

kirsti: På återseende! Så säger vi. Det är bättre än ett definitivt adjö. Tack själv för all trivsam läsning om ditt liv uppe i norr. Där drivorna ligger kvar alldeles för länge och där den lysande jultomtens vidriga skepnad glimmar lång väg.

Lilla B sa...

l*eva: Vi har varit ihärdiga bloggare både du och jag! Såna envetna käringar kommer åter! Alltid är det så.
Hoppas att det går bra med V!

Ida sa...

Du är alltid välkommen tillbaka om du känner för det. Kram och tack för alla tips och rolig läsning!

epsilon sa...

Det har varit ett sant nöje att läsa dina bloggar, inte så mycket för trädgård utan för att du skriver så underhållande. Jag kommer att titta in i din blogg ibland och se om du ändrat dig.

johanna sa...

Ah, dina spetsiga kommentarer kommer saknas. Men ibland måste man få ta paus för att få nya ideer.

Ha det så bra!

Monica sa...

nämen, så kan man väl inte göra..? Suck, jag som mår så bra av att läsa dina inlägg. Jahaa -ja..joo..hmm..kan väl inte annat än respektera ditt beslut då.Men jag tycker nog att du har mycket att ge, fina tips å beskrivningar av omgivning mm. Å så mycket upprepningar har det väl inte varit ? !! Hoppas du återvänder. .med ditt skrivande å delar med dig av din kunskap.
Ha det riktigt bra i fortsättningen, hur det än blir.
Kram till dig.

billan sa...

Nu blev det svårt, måste smälta de här innan jag kan skriva en kommentar.......återkommer!

Jo sa...

Vad synd! Jag kommer att sakna dig och dina inlägg!
Ha det gott!

AnnA sa...

Ja, det är ju synd om du känner så...
Fast ibland behöver man pausa, för att komma igen, och det är DET jag hoppas att du bara gör nu ...ett..litet...tag.
Ha det bra så länge!
hälsn
AnnA

Katarina sa...

Tack lilla B för alla inlägg jag läst och ofta skrattat här hemma vid datorn. Jag hoppas att du kommer igen en vacker dag! Hälsa monsterkatten och hans mesige bror!

englundskan sa...

Ojdå
Ja jag förstår dig men jag kommer att sakna dig och alla dina erfarenhetsgrundade råd från mager zon 5. Jag lever ju i samma klimat på mager sandjord.
Jag hade just tänkt fråga dig om vitlöken, ska sätta
för första gången i år. Hur gör man? Hur ska jag göra med vinrankan som växt över alla breddar? var ska jag klippa? kom och peka, jag är så osäker. Men jag kanske kan hitta goda råd i ditt arkiv?
Apropå skriva, det är ju kul eller snudd på nödvändigt, en skrivarkurs/cirkel/grupp skulle jag tycka vara intressant.

bettankax sa...

Respekterar ditt beslut men kommer att sakna dina inlägg och underfundiga humor. Blårutig duk och årstidens växlingar vid sjön och i växthus, jojo det kommer allt bli lite tomt. Ha det gott och jag hoppas på återseende.

Hanneles paradis sa...

Trevlig höst, nu börjar säsongen för julblommor.

Humlan sa...

Så trist att du ska sluta! Men det är skönt att du lämnar dörren öppen så att du kan börja igen om lusten faller på. Visst upprepar vi oss i bloggarna, men jag tror inte att vi bloggläsare har något emot det, minnet är ju inte alltid så långt...
Välkommen tillbaka om lusten faller på!

Anonym sa...

Du vet att jag tycker att det är tråkigt men har föreslagit att du ska låta den vila och inte ta bort den. Vi hörs på något sätt! Ha det gott!

Åsa! sa...

Det är nog så med bloggandet, ett tu tre tar inspirationen slut. Hoppas du hittar den igen, tills dess får du ha det så gott Lilla B.

Tuvstarr sa...

Kära Lilla B,

ja, även här i Tyskland finns det nån som kommer sakna dig. Jag önskar dig allt gott, och länken till din blogg ska jag bibehålla på min sida, vem vet, kanske blir det bara en kort bloggpaus.

Ha det så bra.

Lilla B sa...

Ida: Tack! Du kan vara tvärsäker på att jag kommer att titta in i ditt växthus och även kolla så att du verkligen publicerar lite bilder på okända fåglar.


epsilon: Att skriva tycker jag är riktigt roligt. Inte det där jag åstadkommer på jobbet - det är så torrt att pappret nästan självantänder - men fritt skrivande är kul. Kommer nog åter till våren här i bloggen, nu känns det bara som en evig ström av upprepningar. Sånt gör mig kräkfärdig. Nästan åtminstone.

johanna: Just precis så! En nödvändig paus och sen på´t igen! Ha det gott borta på bästkusten!

monica: Du har varit en trogen läsare sen länge, har jag förstått. Det är jag tacksam för. Hade man inga läsare skulle jag ju bara sitta och glo själv på skärmen och ingen interaktivitet som är så kul. Bloggen lever ju sitt eget liv på kommentarssidan. Ha det gott själv med många zolstunder ;)!

Lilla B sa...

billan: Men inte är det väl såå illa hårdsmält? Vi kommer att ha kontakt ändå - jag fortsätter att läsa och kommentera. Var så säker!

Jo: Tack! Och aklejafröna kommer att blomma i min trädgård!

AnnA: Slottsträdgårdsmästaren har övertalat mig att lämna bloggandet öppet så jag kan ta upp det igen när andan faller på.

katarina: Monsterkatten liksom den mesige brodern ska hälsas. Den monstruöse har varit i slagsmål , antingen med en räv eller en annan katt och är rejält sargad. Jag fjäskar ordentligt för honom: äggula, grädde, ost och kött. Det läker långsamt men han är ok. Och bloggandet är inte definitivt avskrivet tack vare slottsträdgårdsmästaren.

Kersti sa...

Det är bra att du lämnar en dörr på glänt, man vet aldrig vad livet för med sig. Du kommer att saknas. Till ess att du (kanske) dyker upp igen må så gott och njut av den vackra hösten.

Lilla B sa...

englundskan: Jag kommer förstås att fortsätta läsa hos dig men kan redan nu beskriva hur man anlägger en vitlöksplantage:
Köp utsädesvitlökar! Grunden är en frisk vitlök så du inte får in virus i jorden. Anlita Törnviks frö - de levererar många olika sorters vitlökar per post.
Sätt klyftorna i välgödslad jord. De ska tryckas ner rejält och ge dem utrymme att växa. Tätt är bara svårrensat.
Slå dig till ro och bara vänta på vitlöksplantagens tillväxt. Och du! Klipp lite av de spirande bladen i vår. Finhacka och lägg i sallad eller på ost. Gott är bara förnamnet.

Vinrankan ska du ge fan i!!!!
Om du ger dig på den nu kan den förblöda och tvärdö. Vänta till nån gång mellan jul och nyår. Då tar du fram sekatören och går lös. Man ska klippa ordentligt. Inget mesande! Rankan kommer att explodera när våren drar igång.

englundskan sa...

Tack min Guru. Jag tror mer på dina råd än på jobbarkompisen som förslog att jag skulle klippa vinet NU, långt in på veden. I kväll har jag stått med pannlampa och grävt upp gullris och annat till förmån för vitlöken. Kompostjord och hönsgödsel ska väl duga? Men sättlöken köpte jag på Plantagen, det var kanske lite lättsinnigt.

Allers Trädgård sa...

Bara du odla vidare, och trivs så gott i din trädgård.
På återseende :)
/Ann Marie

bakom berget sa...

Va trist att din blogg försvinner. Jag har läst den varje dag och jag tycker att det har varit jättetrevligt. Hoppas du återkommer till våren. Det är nog fler än du som går i ide. Ha en skön höst/vinter! Hoppas på återseende. Kram Åsa.

Ronja sa...

Synd att du inte har lust att fortsätta just nu... Du är givetvis välkommen in till mig när du har tid och lust och jag hoppas att du väcker liv i bloggen igen så småning om. Sköt om dig väl, så länge.
Kram på dig!
/Ronja :)

Anonym sa...

Tjena fina lökar/Agnetha

Anonym sa...

Nää nu läste jag mera noggrant du kan väl inte sluta detta är mitt enda nöje att gå in och läsa din blogg. Agnetha.

Camilla med Trädgårdsliv & Design sa...

Men så trist att du tänker sluta skriva. Hoppas du hittar kraft och kommer tillbaka till oss någon gång och delar med dig dina värdefulla tips och idéer.

Kram C

Lilla B sa...

bettankax: Det har varit roligt att ha dig som läsare - varje gång jag stryker den rutiga duken tänker jag på dig :)

hannele: Alldeles för tidigt för julblomster, tycker jag.

humlan: Jovisst upprepar vi oss alla och att man som bloggläsare inte märker det förstår jag. Men som skrivare stod det mig upp i halsen att inte komma på något nytt och kul att skriva. Men efter ett uppehåll kommer jag nog inte att kunna hålla tassarna i styr utan det blir en tangentvals igen.

slottsträdgårdsmästaren: Jag har lyssnat på dig! Låter bloggen ligga i träda och när våren kommer känns det kanske rent av lustfyllt att skriva igen. Klart att vi ska hålla kontakt!

åsa!:Allt man gör går i vågor - upp och ner med både lust och kvalité. Framåt våren går det nog upp igen, skulle jag tro.

tuvstarr: Det låter bra att få vara kvar i länklistan - tack för det! Lite vemodigt att besluta sig för att sluta skriva men efterhand jag svarar på alla kommentarer blir det uppenbart för mig själv att det nog kommer att stanna vid en längre bloggpaus, bara.

kersti: Har verkligen njutit av den sköna hösten. Tänk, att vi fick ha det så skönt! Det blev en slags kompensation för den ussliga sommaren.

englundskan: Det kommer säkert att bli finfina vitlökar. Du köpte ju utsädesvitlökar och tog inte bara från skafferiet/kylskåpet. De kan visserligen gro väldigt bra, smaka gott och vara alldeles förträffliga. Men det är ett rent skit om man får in virus eller att de inte gror alls.

anne-marie på Allers: På återseende gäller verkligen! Vann trumpetliljor i utlottningen hos er och de var mycket vackra. Doftade prima också. När de blommar nästa år blir det ett återseende som heter duga.

bakom-berget åsa: Precis så känner jag det: jag går i ide under vintern. Tänk om man kunde göra det på riktigt också. Finns uppenbara fördelar: först äta redigt, sen sova länge och vakna när det är vår. Har du läst här varje dag??? Jag blir fasligt glad att höra det.

ronja: Självklart att jag fortsätter att läsa hos dig! Lycka till med nystartade firman!

agnetha: Om du har lite tålamod så kommer jag nog åter framåt vårkanten :). Ska jag försöka få tag på granrisbockar till jul? Vill du ha i så fall?

camilla: Vi säger väl på återseende, tycker jag. Ha det bra så länge!

Londongirl sa...

OJ! Kommer att sakna dig ...masssor. Men vad klokt av dig att lyssna på vår käre Slottsträdgårdsmästare och inte ta bort bloggen.
Då kan man titta in här och bläddra i gamla inlägg och njuta ändå.

Hoppas så klart att du kommer tillbaka här och att du tittar in någon gång hos mig och lämnar ett litet livstecken.

TACK för alla fina inlägg så här långt och ha en skön höst!

// Lisbeth

Lilla B sa...

londongirl/Lisbeth: Ja, vet du- när jag tänkte efter och lyssnade på Slottsträdgårdsmästaren så beslöt jag mig för att låta bloggen ligga i träda. Det var nog klokt eftersom jag egentligen tycker mycket om att skriva. Det var bara det att jag kände tristess när jag inte tyckte att uppslagen var bra utan bara hopkok på gammalt. Digitala left-overs. Och vem vill ha sånt?
Lovar att höra av mig när jag är på G igen.
Ha det gott!

Maria Berg sa...

Läste att du drar dig tillbaka.
Jag har en liten award till dig där du ombeds att berätta lite om dig själv men du kan ju skriva det i någon kommentar om du hinner och har lust när du besöker mig.

Stor kram MB

Ps. Du kan blogga om Marsmännikor...eller varför inte om matrecept...

Maria Berg sa...

Glömde säga var du hittar den,

http://alltkangronska.blogspot.com/2009/10/liten-award-fran-magdalena.html

MB

Hedgren sa...

Vilken underbar bild! Synd att du slutar skriva... Förlåt för att jag varit slö med kommentarerna. Jag har bara kikat in och smugit iväg igen. Så dumt.

Kram.

billan sa...

Saknar dina skrivna ord och underfundigheter:(

ordverifieringen blev sworback, betyder det att du kommer tillbaka?:)

Lilla B sa...

maria berg: Jag kanske kan fylla i den vid ett senare tillfälle - när bloggen vaknat upp ur vinteridet?

Lilla B sa...

hedgren: Man får vara slö med kommentarerna här på sidan - jag blir förstås alltid glad när de trillar in men det är sannerligen inget skrivtvång!
Ha det bra och vi ses säkerligen nånstans

Lilla B sa...

billan: Det är inte utan att det boostar egot när man får såna kommentarer :). jodå - jag planerar nog att göra en come-back när våren spirar. Har trädgårdsbloggat igenom ett par vintrar, hur fasiken det gick till.
Men nu ger jag mig ett tag. Hörs!

Malin sa...

Så sorgligt det blev...all denna briljanta humor som förgyllt mitt bloggande...Även om säsongen upprepar sig och det är samma sysslor som görs så har du förgyllt detta med dina anekdoter och påfund på ett sååå finurligt vis...hm...
Jag tänker då sitta är o hoppas på att du ångrar ditt bloggslut...
Om så icke blir fallet så har du helt klart fattat ett beslut som är det rätta för det som känns bra för en själv är alltid det bästa...

Massor av kramar till Dig från
Malin

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Du upprepar dig inte alls! Men ibland har man inte lust att skriva så jag förstår dig, men, hoppas att du får lust att fortsätta skriva till våren! Ha det så bra!

billan sa...

Vill bara säga kram.....tur att det snart är vår:)

Lilla B sa...

malin:Tack för så vänliga ord! Det har varit ett stort nöje att skriva men med tiden blev jag alltmer missnöjd med mig själv. Kände det som om jag bara hade ett fåtal uppslag som varvades med varandra. Nä - fy så hemskt att läsa sånt. Och skriva med, för den delen. Måste erkänna att det kliar lite i skrivfingrarna allaredan men jag håller mig till våren.

karin-odlar-sin-trädgård: Det kanske är så - den som kikar in på bloggen lite då och då märker kanske inte ur tjatig man är. Men för mig var det till slut tvärstopp. Men jag kommer säkert åter. Det känns mycket uppfriskande att ha läsare som vill ha mera :)

billan: Tack! :). Läser hos dig om de små violerna som fortfarande blommar. Jag har hittat såna här också. Vilka kämpar!

Ida sa...

Jeg stiller meg helt og holdent bak Malins ord, over her!
Ønsker deg forøvrig en fortsatt fin høst. Ha gode dager! :)

Lilla B sa...

Norska Ida: Tack för dina vänliga ord! Vi har varit rätt flitiga besökare hos varandra genom åren och jag kommer fortfarande att titta in till dig under blogguppehållet. Det har varit roligt att ha bloggkontakt med dig. Ha det gott själv under vinterhalvåret. Ni har det ju så milt o fint vid kusten - här fryser vi oss sönder och samman.
Hörs!

Thusnelda sa...

Hei ! For eit NYDELEG bilde du presenterer, reine kunstverket. Kanskje du kan skrive om noko anna, eit nytt tema. Eg har ein nesten rein roseblogg og no minker det på stoff å skrive om fra min hage. Så eg vil prøve å finne kunstnere som har malt roser o.l.
Ha ein fin dag.

Lilla B sa...

thusnelda: Tack för vänliga ord! Bilden med det sista från växthuset är jag riktigt nöjd med själv - och så gott det smakade, dessutom :). Din idé att skriva om något helt annat är riktigt bra. Jag ska kolla hos dig men jag tror än så länge att jag ska vila mig från bloggskrivandet ett tag.
Ha det gott!

Fundera grönt sa...

Klokt att lämna det lite på glänt utifall att du blir sugen igen... Ha det bäst nu!
Nanna

Lilla B sa...

Nanna - fundera grönt: Önskar dig allt gott! Antar, att du kommer att såväl delta som att vinna Slottsträdgårdsmästarens nya fototävling. ( Men jag kommer allt att försöka ge dig en match ;))

billan sa...

Vill bara säga hej och önska dig trevlig helg!
November, December, Januari ......går fort snart är det vår:)

Lilla B sa...

billan: Tack å hjärtligt och hoppa att du också får en trivsam helg! Man kan hoppa att de där bedrövliga vintermånaderna går fort - men jag är skeptisk ...
Vi får se fram emot frökatalogernas ankomst, liksom flyttfåglarnas :)

Mifflan sa...

Det var då attans att man skulle hitta en så fin blogg när den precis har lagt ned! Typisk otur!

Lilla B sa...

mifflan: Vänligt sagt av dig! Skulle tro att när våren kommer så ruskar bloggen liv i sig igen. Välkommen åter!

Ida sa...

Er innom snarest,
for å ønske deg ei
GOD JUL! :)

Lilla B sa...

God Jul Ida! Hoppas ni har det milt och skönt ute vid kusten!

Nollan sa...

Tittar in för att önska God Jul!

englundskan sa...

Ja God jul på er allihop. Jag kom på den geniala idén att reparera handen under vintern, hur det går kan man se på http://tumbasartros.blogspot.com/
I sommar kan jag rensa ogräs igen!

Anonym sa...

Lilla B!
Hittade din blogg i DN för något år sedan. Jag har kollat på den, ibland ofta och ibland med lite pauser och det har varit roligt och intressant och ibland nyttigt. Men nu, o fasa, skriver du helt oförhappandes att nu får det vara nog! Nu är det finito helt enkelt. Nu tänker du lämna oss! Hur ska det bli tror du?
Ja, menar du kanske, det ska väl bli bra, nu får ni klara er själva. Det är dags att gå vidare
och jag får tid för lite annat tänker du nog.
Ja, Lilla B så är det förstås. Hoppas du får det bra även i fortsättningen och vem vet, snart kanske du är igång med några nya finurligheter.

Staffan H sa...

Jag hoppas att du återkommer i bloggvärlden på ett eller annat sätt den dag andan faller på och ditt beslut ser jag ingen anledning till att invända mot, men jag ville åtminstone titta in för att önska en God Julhelg. Vi får ses i Bångbro istf i bloggvärlden!

Lilla B sa...

Nollan: Gott Nytt År! Ett riktigt fint år önskar jag dig!

Englundskan: Ska man rycka ogräs får man sannerligen inte ha tummen mitt i handen eller obrukbar på annat vis. Lycka till med rehabiliteringen!

Du vänlige anonyme som kom via DN: Roligt att du gillat bloggen men sanningen är att det kliar i bloggfingrarna igen. Såp snart det finns något i växtväg att skriva om så är jag nog på banan igen. Då är du välkommen att läsa vidare med glesa eller täta mellanrum.

staffan h: Det vore jättekul att ses i Bångbro eller varför inte en fika på Fagers? Som jag skrev härovanför så skakar jag nog liv i bloggen framåt våren. Tror att det blir så. Fika kan vi göra hursomhelst, tycker jag.

Ida sa...

Måtte kikke innom for å ønske deg et riktig godt nytt år også. :)

Hilsen et vintervakkert Norge.
Vi har snø, kuldegrader og fine vinterdager her ved kysten også akkurat nå. :)

Lilla B sa...

Ida: God fortsättning borta vid Atlantkusten! Här är det vanvettigt kallt, just nu -26 grader. Onödigt många minusgrader. Men allt kommer att bli bättre!